MERSİN (AA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, "Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Türkiye Haritalandırılması Projesi" kapsamında organize edilen "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" çalıştayı başladı.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Eş Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Macit Özcan Spor Tesisleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştayda yaptığı konuşmada, teşkilatın, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu coğrafyalardaki sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması noktasında son derece önemli olduğunu söyledi.
BM'nin, aldığı kararlarla sağlıklı bir dünyanın nasıl kurulacağının yol ve yöntemlerini ortaya koyduğunu aktaran Kocamaz, şunları kaydetti:
"BM Genel Kurul kararıyla 'Bin Yıl Bildirgesi' ilan edildi. Bildirgede belirtilen temel ilkelerin hayata geçirilmesi için 8 maddelik 'Bin Yıl Kalkınma Hedefleri' belirlendi. Belirlenen hedefler hakkında küresel farkındalık ve kabul oluşturulması için 2015 yılına kadar gerekli çalışmalar planlandı. Sürdürülebilir kalkınma ve yoksullukla mücadelede sağlanan ilerlemenin, ölçülebilir ve izlenebilir olması için proje ve eylem planları geliştirildi."
Dünyanın pençesinde bulunduğu sorunların çözümünü Türk milleti olarak çok iyi bildiklerini aktaran Kocamaz, "Anadolu'nun özelliklerini her bakımdan temsil eden Mersin'i anlamak demek, Anadolu'ya ruh veren mayayı, dünyayı huzura kavuşturacak formülü bilmek demektir. Türkiye'nin sorunlarının çözümü Mersin'i, dünyanın sorunlarının çözümü ise Anadolu'yu anlamaktan geçmektedir. Mersin ve Anadolu'nun kültürel, inanç ve medeni kodlarını, Türkiye ve dünyanın kodları haline getirmektir." dedi.
UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman da daha iyi bir dünya ve çevre arzusuyla, 2000 yılında 8 başlık altında kabul edilen "Bin Yıl Kalkınma Hedefleri" sürecinde Türkiye'nin önemli bir başarı elde ettiğini belirtti.
Geçmişte yakaladıkları başarıları, daha kuvvetli bir şekilde ortaya koyacaklarına inandıklarını aktaran Duman, "Pilot olarak başlattığımız bu projeyle birlikte faaliyet gösterdiğimiz ülkelerden biri olan Türkiye'nin 2030'a kadar tabana yaygın ve kapsayıcı, sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılacak referans ülke olma vizyonuna katkıda bulunmasını hedefliyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından UCLG-MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz tarafından, "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" ve "Yeni Kentsel Gündem" konuları hakkında sunum gerçekleştirildi.
Programa, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Akademi Direktörü Hülya Alper, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu ile çeşitli oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
AA