Mersin'deki darbe girişimi davası

Kentteki darbe girişimine ilişkin FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, aralarında tutuklu eski Tuğamiral Demirhan ve eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 2'si firari 25'i tutuklu 29 sanığı

Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, aralarında dönemin Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanı eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 2'si firari 25'i tutuklu 29 şüphelinin yargılandığı davada 3 sanık hakkında tahliye kararı verildi.

Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde geniş güvenlik önlemleri altında 20 Haziran'da başlayan ilk davanın 4. oturumuna sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Duruşmada, tutuklu yargılanan sanıklar eski Emniyet Müdürü Yaşar Şimşek, eski Akdeniz İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Selahattin Akçay, eski Başkomiser Süleyman Akçin, eski Deniz Yüzbaşı Tuncay Kabukcı ve Demirhan'ın koruma aracının şoförlüğünü yapan eski Uzman Çavuş Seyhan Açar savunmalarını yaptı.

Sanıkların tamamı üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini istedi.

Savcı, tahliye talepleri üzerine yaptığı mütalaada "sanıkların üzerlerine atılı suçların mahiyeti, söz konusu suçları işlediklerine yönelik kuvvetli delillerin varlıklarını gösteren somut bulguların olması, sanıkların ve müştekilerin anlatımlarında kuvvetli suç olgularının varlığını koruması, tutuklama karar ve gerekçelerinde değişiklik bulunmaması, verilmesi muhtemel ceza karşısında tutuklama tedbirinin ölçülü, adli kontrol tedbirlerinin ise yetersiz kalacağı" gerekçesiyle sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti.

Sanık avukatları ise iddia makamının mütalaasını kabul etmediklerini belirterek müvekkillerinin üzerlerine atılı suçlarla ilgili yeterli delil olmadığı, kaçma şüphelerinin bulunmadığı gerekçesiyle tahliyelerini veya adli kontrol şartlarının uygulanmasını istedi.

Davada yargılanan bazı eski polislerin avukatları da müvekkillerinin dosyalarının askerlerin dosyasından ayrılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, geç saatlere kadar süren davadaki ara kararda, tutuklu sanıklardan 15 Temmuz'da Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanlığının Güvenlik Harekat Merkezi'nde telsiz ve güvenlik kameraları operatörlüğü yapan eski Uzman Çavuş Mehmet Şimşek, Demirhan'ın emir astsubaylığını yapan eski Uzman Çavuş Ahmet Tufan Özbar ve eski polis Mustafa Gezginci'nin haklarında yurtdışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine karar verdi.

İleri bir tarihte Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanlığında keşif yapılmasına da karar veren heyet, tutuksuz yargılanan sanıklar Kurmay Başkanı Albay Tayfun Ergi ve Deniz Binbaşı Mehmet Emin Ceylan'ın dinlenmesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 12 Ekim'e erteledi.

Davada, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı olarak görev yapan ve kendisini sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan eden eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, TSK'dan ihraç edilen eski Deniz İkmal Binbaşı İlhan Tabur ve eski Harekat Şube Müdürü Kurmay Yüzbaşı Ali Gül'ün de aralarında olduğu sanıkların tamamına yakını savunmalarını yaparken, eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen savunma yapmak için ek süre istemişti.

 

Gündem Haberleri

Niğde'den Dubai çikolatasına farklı yorum
Antika Dükkanını Lağım Suyu Bastı: İSKİ'ye Tepki
Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız