Mersin'deki FETÖ/PDY davası

Müşteki avukatlarının, davanın görüldüğü Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı başvuru üzerine 12 kişi hakkında verilen yakalama kararının ardından 2 eski emniyet mensubu gözaltına alındı

MERSİN (AA) - Mersin merkezli 19 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonun ardından açılan davada tutuksuz yargılanan 70 sanıktan 12'si hakkında verilen yakalama kararından sonra 2 eski emniyet mensubu gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından müşteki avukatlarının başvurusu üzerine verilen yakalama kararı nedeniyle harekete geçen güvenlik güçleri, eski Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hakan Işılak'ı şehir dışında, eski emniyet mensubu İsmail Aydoğdu'yu da Mersin'de gözaltına aldı.

Aydoğdu, tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Işıklak'ın henüz kente getirilmediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da müdahil olduğu davanın görüldüğü Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunan müşteki avukatları, davanın, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından daha da ciddiyet kazandığını belirterek, yeniden ortaya çıkan kaçma şüphesi gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında tutuklama talep etmişti. Başvuruyu inceleyen mahkeme heyeti, sanıklardan Cemil Uysal, İlyas Avcı, Hakan Işılak, Gökhan Kotan, Ali İhsan Kaya, Ali Çengelci, Koray Gün, İsmail Aydoğdu, İlyas Işık, Erdal Arı ile yargılandıkları başka davalar nedeniyle cezaevinde bulunan Anadolu Atayün ve Mehmet Baransu hakkında yakalama kararı vermişti.

Mahkeme ayrıca, sanıklardan 39'u hakkında da yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı almıştı.

- FETÖ/PDY davası

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen yıl 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, salonun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül'de görülen duruşmada, tutuklu yargılanan eski Mersin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, emniyet personeli Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı hakkında tahliye kararı verilmesiyle bu davada tutuklu sanık kalmamıştı.

Mahkeme heyeti, 13 Ekim 2015'te görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14, 15 ve 16 Ekim'deki duruşmalarda sanıklardan sadece 2'si ifade vermişti. Aralarında gazeteci Mehmet Baransu'nun da olduğu diğer sanıklar, delilleri gördükten sonra daha geniş savunma yapmak için zaman isteyince duruşma 13 Ocak 2016'ya ertelenmişti. Başka bir dosyanın da dahil edilmesiyle sanık sayısı 66'dan 70'e yükselmişti. Sanık avukatlarıyla mahkeme heyeti arasındaki usul tartışmalarıyla geçen duruşmaların ardından 18 Ocak'ta 2 sanık daha ifade vermiş, 19 Ocak'ta da müştekilerin ifadelerinin alınmasına başlanmıştı.

Mahkeme, 8 Şubat'taki duruşmada da savcının 18 sanık hakkındaki tutuklama istemi ve sanık avukatlarının, müvekkilleri hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılması talebini reddederek, duruşmayı ertelemişti.

Dördüncü celsesi 16 Mayıs'ta görülmeye başlanan, sanıkların ifade için süre istemesi nedeniyle 18 Mayıs'ta devam etmesine karar verilen duruşmada savcı, tutuksuz yargılanan sanıkların tamamının "suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut deliller, sanıkların ısrarla savunma yapmak istememesi" gibi nedenlerle tutuklanmasını istemişti. Kararı 24 Mayıs'taki yargılamada değerlendiren mahkeme heyeti, savcının talebini reddetmişti. Mahkeme, ayrıca duruşmada geçerli mazeret sunmayarak oturuma katılmayan 10 sanık hakkında bir önceki duruşmada verdiği yakalama kararını da kaldırmıştı.

AA

Gündem Haberleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı 'Aylık gelirim 400 bin TL' dedi
Liselilere Umre ödüllü yarışma
Randevu Alamayanlara Güzel Haber: Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresi Uzatıldı
Suudi Arabistan'daki Eğlence Etkinliklerine Tepki Gösteren Kabe İmamı Salih Al Talip Tutuklandı
Niğde'den Dubai çikolatasına farklı yorum