ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Kemoterapiden yanıt alınamayan, yeni tedavi planlaması yapılamayan ve başka bir organa yayılan ileri derece mesane kanserinde, hastanın bağışıklık sistemi kuvvetlendirilerek tümörün yok edilmesi sağlanacak.
İngiltere ve ABD'de yapılan araştırmalar, vücudun bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilerek tümörün yok edildiği immünoonkoloji yönteminin, cilt ve kan kanserlerinden sonra mesane kanserinde de olumlu sonuç verdiğini ortaya koydu.
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıklarla mücadelede en büyük silahın vücudun kendi bağışıklık sistemi olduğunu belirterek, son yıllarda bilimsel çalışmalarda buna ağırlık verildiğini söyledi.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi esasına dayanan yöntemin farklı kanser türlerinin tedavisinde de kullanıldığını anımsatan Esen, şunları kaydetti:
"İmmünoterapi, vücudumuzun her türlü yabancı ajana karşı kendisini korumak üzere geliştirdiği bir sistemdir. Tümör geliştiğinde de onu farklılık kabul ederek, baskılaması gereken bir sistemdir. Ancak, tümörler genel olarak bu vazifeyle yükümle T hücrelerinin görevini yapmasını engelleyici bazı mekanizmalar üretir. Böylece, T hücreleri tümörü fark edemez ve kanser gelişir.
Çalışmaları devam eden immünoonkoloji ile tümörün T hücreleri bloke etmek için kullandığı enstrümanlar ortadan kaldırılıyor ve T hücreleri aktif olarak bildiği işi yapıyor."
- "Kemoterapi ile birlikte uygulanabilirliği için çalışmalar başladı"
İmmünoonkoloji yönteminin mesane kanseri tedavisinde de kullanılmaya başlandığı, klinik uygulamaların İngiltere ve ABD'de yapıldığını anlatan Esen, sonuçların yurt dışında çok sayıda bilim insanın katıldığı programda açıklandığını aktardı.
Esen, şöyle devam etti:
"Uygulama, standart tedavinin bittiği, yeni bir tedavi planlamasının yapılamadığı, kemoterapiye yanıtsız kalan ve metastaz gelişmiş hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Klinik çalışmadan, çok başarılı sonuçlar elde edildi.
Tedavi sonrasında, uygulama yapılan hastalarda, yaşam süresinin arttığı belirlendi. Hepsinden önemlisi, bu uygulama sonrasında hastaların yaşam kalitesinde bir sorun yaşanmadığı tespit edildi. Çünkü, kemoterapi döneminde hastanın böbrek ve karaciğerinde hasar gelişebilirken, immünoonkolojinin yan etki profili olağanüstü olumlu. Organ hasarı gelişmiş bir hasta bile bu tedaviyi kaldırabiliyor. Tedavinin kemoterapi öncesine ya da kemoterapi ile birlikte uygulanabilirliği için çalışmalar başladı. İmmünoterapi, gelecekte kemoterapinin yerini alabilecek bir güce sahip olabilir."
- "Standart tedavilerin içinde yer alacağını öngörüyoruz"
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin de mesane kanserinin dünya genelinde sık görülen kanser türleri arasında yer aldığını belirterek, "Dünya genelinde bir yılda 330 bin erkek ve 100 bin kadına mesane kanseri tanısı konuluyor." dedi.
Mesane kanserinin Türkiye'de de özellikle erkeklerde en sık görülen 4'üncü ve kadınlarda 13'üncü kanser türü olduğunu ifade eden Gültekin, "Yılda 10 bin kişiye mesane kanseri teşhisi konuluyor. Bunun 7 bin 800'ü erkekler, bin 300'ü de kadınlarda görülüyor." diye konuştu.
Mesane kanserinin tedavisinde son yıllarda umut verici gelişmeler elde edildiğini anlatan Gültekin, "İmmünoonkoloji, henüz standarda girmedi ama önümüzdeki dönemde standart tedavilerin içinde yer almasını öngörüyoruz." dedi.
AA