ANTALYA (AA) - Kocaeli Üniversitesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu, mesirelik alanlardaki kenelere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tehlikesinin devam ettiğini bildirdi.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği tarafından Serik ilçesine bağlı Belek turizm bölgesindeki bir otelde düzenlenen 5. Türkiye EKMUD Kongresine katılan Vahapoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) sadece Türkiye'de değil, başka ülkelerde de görülen bir sorun olduğunu söyledi.
Türkiye'de sağlık koşullarının iyi, vatandaş bilincinin de yüksek olması nedeniyle ölüm olaylarının düşük olduğunu ifade eden Vahapoğlu, "Mevsim başladı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tehlikesi yeniden gündemde. Ölümcül bir hastalık, yüzde 5 civarında bir ölüm oluyor" dedi.
Havanın ısınmasıyla insanların mesirelik alanlara akın ettiğini ve bu tür alanlarda kenelerle temas riskinin arttığını belirten Vahapoğlu, mesirelik alanlara gidenlerin paçalarını açık bırakmayacak şekilde tedbirler almalarını, evlerine döndüklerinde de vücutlarını kontrol etmelerini önerdi.
Prof. Dr. Vahapoğlu, vücutta görülen kenenin en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gidilerek çıkartılması gerektiğini vurguladı. Kenenin ısırmadığını, vücudu tutarak kanı emdiğini anlatan Vahapoğlu, "Maalesef kene fark edilmiyor, kenenin erken çıkartılması Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin ve keneye ilişkin başka hastalıkların gelişimini engelliyor" diye konuştu.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin henüz onaylanmış kesin tedavisinin olmadığını dile getiren Haluk Vahapoğlu, 1-2 yıl içinde tedaviye önemli ölçüde katkı sağlayacak antiviral ilaçların olacağının öngörüldüğünü kaydetti.