İSTANBUL (AA) - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün 60 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında İHKİB okullarında mesleki eğitim alan 6 bin mezunun itici güç olacağını bildirdi.
İHKİB'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de mesleki eğitimde devlet-sektör iş birliğinin önemli örnekleri arasında gösterilen İHKİB okullarında mezuniyet sevinci yaşandı.
Eğitimlerini tamamlayarak mezuniyete hak kazanan öğrencilere diplomaları İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe’nin de katıldığı törenle verildi.
Gültepe, törende yaptığı konuşmada, ülkelerin kalkınmasında mesleki eğitimin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, İHKİB’in bu gerçekten hareketle çeyrek asırdan bu yana mesleki eğitime yatırım yaptığını ifade etti.
- "Profesyonel hayatlarında da gençlerimize desteğimizi sürdüreceğiz"
İHKİB okullarından bugüne kadar yaklaşık 6 bin genci mezun ederek sektöre kazandırdıklarını anlatan Gültepe, şunları kaydetti:
"17 milyar dolarlık ihracatımızda onların alın teri, emeği ve bilgi birikimi var. Mesleki eğitim almış donanımlı gençlerimizle birlikte katma değerli üretimimiz yükseliyor, tasarım ve inovasyon gücümüze güç katılıyor. 60 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmada da 6 bin mezunumuz itici güç olacak. Onlarla birlikte hedefe çok daha hızlı ulaşacağımıza inanıyorum. Eğitim sürecinde olduğu gibi profesyonel hayatlarında da gençlerimize desteğimizi sürdüreceğiz. Biz fırsatları sunacağız, onlar tasarlayacaklar, inovatif ürünler geliştirecekler ve daha çok katma değer yaratacaklar."
Mustafa Gültepe, dünyanın "Endüstri 4.0" adı verilen yeni bir sanayi devriminin eşiğinde olduğuna işaret ederek, gençlere "Üretimin kitabı adeta yeniden yazılırken sizin de çok çalışmanız gerekiyor. Öğrenmekten asla vazgeçmeyin ve gerektiğinde risk almaktan korkmayın." tavsiyesinde bulundu.
- "1 milyon 650 bin öğrenciye mesleki ve teknik eğitim"
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay ise mesleki eğitimin gelişmesinde sektör-devlet iş birliğinin önemine dikkati çekti.
Giyim alanında 347 okulda 19 bin 690 öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Gülay, Türkiye'de genel mesleki teknik eğitime ilişkin şu bilgileri verdi:
"Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3 bin 588 okulumuz bulunuyor. Bu okullarımızda 1 milyon 650 bin öğrencimiz okuyor. Genel orta öğretim içinde oranımız yüzde 42. Yüzde 30'lardan başlamıştık, geldiğimiz noktadan gurur duyuyoruz. Dünya ortalamalarına baktığımızda hemen hemen aynıyız. Mesleki eğitim alan öğrencilerimizden 700 binden fazlasını kızlarımız oluşturuyor. Kızlarımız olmazsa mesleki eğitim olmaz. Eğer ülkemiz kalkınacaksa kızlarımızın alacağı mesleki eğitim sayesinde kalkınacak.
Osman Nuri Gülay, İHKİB'in mesleki eğitime verdiği desteği çok önemsediklerini ifade etti.
- "Mesleki eğitim daha cazip hale getirilmeli"
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak da sektörlerin yetişmiş personel konusunda sıkıntı çektiğini kaydederek, meslek eğitim alan gençlere çok ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
Şenocak, Milli Eğitim Bakanlığı’na da “Birlikte mesleki eğitimi daha cazip hale getirecek adımları atalım” çağrısı yaptı.
İHKİB Eğitim Komitesi Başkanı Timur Bozdemir de mesleki eğitime yatırım yapan sektörlerin başında geldiklerini söyledi.
İlk meslek lisesini 1995’te açtıklarını hatırlatan Bozdemir, sektörlerin meslek liseleri ile kuvvetli bağı olmalı, İHKİB işte tam da bunu yapıyor.” dedi.
Konuşmaların ardından, İHKİB Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İHKİB Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İHKİB Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İHKİB Yenibosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İDMİB Zeytinburnu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde dereceye giren öğrencilere ödülleri ve diplomaları verildi. 600 öğrenci mezuniyet sevincini keplerini havaya fırlatarak kutladı.
AA