Eğitim-Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, 1980’lerin şartlarına göre hazırlanan bir kanunla üniversiteleri yönetmenin, üniversitelerden bilgi ve teknoloji üretmesini beklemenin mümkün olmadığını ifade etti. Metin, demokratikleşmeyi, akademik özgürlüğü, kaliteli eğitimi, güncel bilgiyi ve derinleşmiş bilinci merkeze alan, ara rejim kalıntılarından bütünüyle arınmış demokratik üniversiteye ve yükseköğretim sistemine dönük reformun bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.
Eğitim-Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin "Yüksek Eğitim Reformu, Yükseköğretim ve Bilim Bakanlığı, İhtisaslaşma ve Türkiye de bulunan Üniversiteler" hakkında Memleket gazetesine önemli açıklamalar yaparken "üniversite reformu şart" diye konuştu. Metin, Mevcut Yükseköğretim sistemimizin soğuk savaşın iki kutuplu dünya paradigmasına göre yapılandırmış olup, bu sistemin Türkiye’nin 2023-2071 ‘’ Yeni Türkiye’’ vizyonuna taşıyamayacağını , YÖK’de dahil olmak üzere eski Türkiye Kalıntısı tüm kurumların tasfiyesi Yeni Türkiye’nin inşasında bir zorunluluktur.’’ ifadelerine yer verdi.
70 YAŞINDAKİ HOCALARI ELİMİZDE TUTALIM DİYEREK REFORM YAPILAMAZ
Reformun stratejisinin 2023 ve 2071 Türkiye vizyonu çerçevesinde yapılandırılmalıdır diyen Şenol Metin "İstanbul, Ankara merkezli 5-6 üniversitedeki 67 yaşına gelmiş 3-5 profesör unvanlı hocamızı üniversitesinde nasıl tutabiliriz üzerinden Yükseköğretim reforme edilemez" dedi.
İlk olarak Yükseköğretim sisteminin üst yönetiminin Bakanlık olarak örgütlenmesi ve üniversitelerin Yükseköğretim Bakanlığının ana hizmet birimlerini oluşturması gerektiğini de aktaran Metin, Bilim üreten kurumlarımız olan (Tubitak, Aselsan, Uzay Ajansı, Atom Enerjisi Kurumu, Yüksek Teknoloji Enstitüleri vb) ile Kredi Yurtlar Kurumumuzun Yurt Hizmeti sunan birimin ‘’Bilim Bakanlığı’’ adı altında olmasını, Yükseköğretim Kurulu ise kamu yönetiminde örneklerini çokça gördüğümüz Regülatör Yapı (EPDK, RTÜK, vb.) olarak kurgulanmasının gerek olduğunu dile getirdi.
AKADEMİK TAYLORİZM’İN ÇAĞI KAPANIYOR
Fonksiyonel boyutta da tematik boyutta da ihtisaslaşmanın kaçınılmaz olduğunu aktaran Metin, "Fakülte, Bölüm, Anabilim dalı, bilim dalı gibi dikey aşırı uzmanlaşma çağının sona errneye başladığını yerine ‘’interdisipliner, multi disipliner ve transdisipliner’’ yaklaşımların ön plana çıktığını" söyledi.
"İHTİSAS ÜNİVERSİTELERİ KURULMALI"
Üniversitelerin yönetilebilir büyüklüğe indirgenmesi gerektiğini anlatan Eğitim-Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, "1992’ye kadar 1. Dalgada kitlesel öğretim vermeye başlayan İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Kayseri, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Antalya, Mersin, Eskişehir, Sivas, Malatya şehirlerindeki üniversitelerde "Konya Sosyal Bilimler Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Konya Sağlık Bilimleri Üniversitesi" gibi ihtisas üniversitelerinin kurulması gerektiğini bu sayede yönetilemez boyuta gelen 1. Dalga Üniversiteleri gibi üniversiteler bölünerek yönetilebileceğini ve en önemlisi yönetilebilir büyüklüğe indirgenmesi gerektiğini vurguladı.
M. Ali Elmacı-Memleket