‘Mevlana ve Hoşgörü Yılı’ Başladı…

yazar-45

Uzun bir zamandır hazırlıkları yapılan ‘2007 Mevlana ve Hoşgörü Yılı’,  geçtiğimiz hafta resmen başladı. Bilindiği üzere, geçtiğimiz yılın son altı ayında, Hollanda’da kültür ve sanat alanında etkin olan onüç sivil toplum kuruluşu, 2007 yılının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından ‘Mevlânâ Yılı’ ilan edilmesi vesilesiyle bir araya gelip, 2007 yılında Hollanda’da Mevlana Celaleddin Rumi’yi en etkin bir şekilde tanıtabilmek amacıyla amaç birliği yapmışlardı.

Teşkilat, biraraya geliş sebebi olarak, “2007 yılının Mevlana Hoşgörü Yılı ilan edilmesinin ülkemizin, kültürümüzün ve elbette asırlarca insanlık gündemini etkileyen Mevlana’nın küresel düşüncelerinin tanıtılması için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünmekteyiz. Buradan hareketle 18 farklı programla bir taraftan kendi insanımıza ve gençlerimize bir taraftan da içinde yaşadığımız ülke insanlarına Mevlana’yı, Konya’yı, Türkiye’yi, kültürümüzü ve tarihimizi anlatmaya çalışacağız” açıklamasını yapmıştı.

Hollanda Türk tarihinde takdire şayan bir kolektif çalışmayla bir araya gelen ve uzun sayılabilecek bir dönemde birlikte verilen uğraş sonunda, ‘Hollanda Mevlana ve Hoşgörü Yılı’nın hazırlıkları ilk somut ürününü verdi: Mevlana Rumi Takvimi yayımlandı.

Onüç yapraktan oluşan Mevlana Rumi Takvimi, Hollandaca olarak hazırlanmış. Her yaprak bir aya ayrılmış. Her yaprakta Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili tarihi fotoğraflar yer alıyor. Mevlana Rumi takviminde aynı zamanda Mevlana’nın hayatı, Şemsle karşılaşması, Konya’ya gelişi gibi, Mevlevilikte önem arzeden tarihler yer alıyor. Mevlana Takviminde ayrıca üç dine – İslam, Hıristiyanlık ve Musevilik- ait kutsal günler ve geceler belirtilmiş. Oldukça estetik bir ürün çıkmış ortaya...

Hollandaca Rumi Takvimi, her yıl Utrecht’te organize edilen Turizm Fuarı’na konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen’in de katıldığı bir toplantıda tanıtıldı. Türk basın temsilcilerinin de izlediği toplantıda Mevlana Rumi Takviminin tanıtımını takiben, ‘Hollanda Mevlana ve Hoşgörü Yılı’ programı da anlatıldı.

Mevlevilikte kutsal olan onsekiz rakamına denk düşen sayıda yapılacak ve yıl boyu devam edecek etkinliklerden bazılarını değerli okuyucularımla paylaşmak isterim.

- 2007 Mevlana ve Hoşgörü Hollanda programı çerçevesinde, 22 – 27 Ocak 2007 tarihleri arasında Amsterdam’da organize edilecek Mevlâna ve Mevlevilik Kursları’nda, İstanbul Tarihi Türk Mûsıkîsi Topluluğu’ndan Ömer Tuğrul İnançer veya Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın gelmesi bekleniyor. 5 gün süreyle organize edilecek kursa katılanlar, Mevlana ve Mevlevilik hakkında eğitimden geçirilecekler. Bu eğitimi alan kişiler isteğe göre bilgilendirme ve workshop akşamlarına katılıp katılımcıları aydınlatacaklar.

- Mevlana Rumi Takviminden hareketle, yılın muhtelif günlerinde (örneğin Mevlana’nın Konya’ya gelişi, Mevlana’nın Şemsle ilk karşılaşması vb.) Amsterdam Türkevi Araştırmalar Merkezi’nde Mevlana Kahvaltıları organize edilecek. Kahvaltılar Türk işadamları tarafından düzenlenirken, her kahvaltıya farklı misafirler davet edilerek ‘2007 Hollanda Mevlana Hoşgörü Yılı’ gündemde turulacaktır.

-2007 yılı Hollanda etkinlikleri çerçevesinde, Konya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda, Mesnevi’nin Hollandacaya tercümesi yapılacak. Tercüme için oluşturulacak redaksiyon, Mesnevi’yi Temmuz 2007’den önce Hollandaca’ya tercüme etmiş olacak. Aralık 2007’ye yetişmesi beklenen Hollandaca Mesnevi altı ciltten oluşacak.

— Hollanda Türk Yazarlar Birliği, Hollanda’nın değişik yerlerinde 10 akşam olmak üzere, Türkçe Mesnevi Akşamları organize edecek. Mesnevi akşamları Yazarlar Birliği Başkanı Sadık Yemni koordinatörlüğünde düzenlenecektir.

— Zaman Hollanda gazetesinde Mevlana ve Erasmus’ta “Aşk, Kadın, İnsan, Barış, Kelam (sözün gücü), Müzik, Birlikte yasama sanatı, Evrensellik” temalarını ele alan yazılar yayınlanacak. Yayımlanan yazılar Türkçe ve Hollandaca olarak yayınlanacak.

— Kompozisyon konusu “Birlikte Yasama Sanatı” ve yarışmaya katılmak isteyen yarışmacılar için belirlenen yaş sınırı 15 – 30 olarak belirlenmiştir. Juri üyeleri için önerilen bazı isimler ise Hans Dijkstal, Abdulwahid van Bommel ve Geert Mak.

Evet, dopdolu, yüklü ve bir o kadar da anlamlı bir ‘Mevlana ve Hoşgörü Yılı’ bizi bekliyor Hollanda’da.

Sadece bununla kalınmıyor elbette. Hollanda’nın her köşesinden Mevlana programlarını duyan dernek ve vakıflar organizasyonu arayıp, bölgelerinde yapılacak Mevlana programları için yardım istiyorlar ve birlikte çalışmayı teklif ediyorlar. Nijmegen’den Groningen’e, Eindhoven’dan Hengelo’ya uzanan bir kulvarda, Mevlana etkinlikleri organize edilecek. Oragizede Hollandalı kurumlar da yer alıyor. Onlar da en az Türkler kadar heyecanlı. İslam Yayım Kurumu, NIO’nun Yılbaşı ve Kurban Bayramı resepsiyonunda dağıtılan Rumi Takvimleri, katılımcıların heyecanlarını bir o kadar daha arttırdı. Vrije Universite’sinden Prof. Anton Wessels takvimi görünce, ‘Ben Rumi’nin şiirlerine hastayım’ demekten kendini alamadı…

Evet, Hz. Pir’in ruhaniyeti artık Hollanda’da…

Bir yıl boyunca Mevlana’yı konuşacağız, anlatacağız, anlamaya çalışacağız.

Hoşgörü ve sevgi denizinde yüzeceğiz.

Bizden iyisi var mıdır?

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.