'Mevlana'nın Duaları' kitap oldu

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin tarafından hazırlanan Mevlana'nın en çok yaptığı dualar kitabı büyük ilgi gördü

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin tarafından hazırlanan ve bir yayınevince ilk kez basılan Mevlana'nın en çok yaptığı dualar kitabı büyük ilgi gördü.

 

Özellikle insanoğlunun dünyadaki yeri, kendini anlaması, yaratılanın yaratandan dolayı sevilmesi gibi konulara eğilmesi ve bu konulardaki tespitleriyle bilinen Mevlana hakkında bir kitap da Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin tarafından hazırlandı.

Mevlana'yı bugüne kadar kitap haline getirilmemiş bir yönüyle, yaptığı dualarla işleyen Şahin, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırma Merkezi Kütüphanesi Yazma Eserler Bölümü arşivinin dijital fotoğrafları çekilirken, bugün hayatta olmayan Prof. Dr. Nafiz Uzluk'un hazırladığı, Mevlana'dan dualar içeren el yazması bir kitabı buldu.

 

Daha önce hiç kimse tarafından bilinmeyen bu kitap, Türkiye'nin 17 ayrı kütüphanesindeki ayrı parçalar halinde bulunan, Evrad-ı Mevlana (Mevlana'nın duaları, virdleri) adı verilen el yazması eserlerin yardımıyla teyit edilip, tashih edilerek yeniden hazırlandı.

''Evrad-ı Mevlana-Mevlana'nın Duaları'' ismi taşıyan, orijinal Arapça el yazmasının da içeriğinde yer aldığı kitap, Rumi Yayıncılık tarafından 10 bin adet basıldı. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin'ın maddi karşılık gözetmeden basılmasını sağladığı kitap yoğun ilgi gördü ve ilk baskı tükendi. Yayınevi, kitabın ikinci 10 binlik baskısı için hazırlık yapıyor.

 

İçinde çok sayıda duanın bulunduğu kitapta yer alan dualar, gülbang (gülün sesi-bir konuya özgü okunan dua), Mevlevi inancında Kur'an-ı Kerim'den her gün okunması gerektiğine inanılan ayetler veya bölümler, sema ayinlerinde okunan virdler, Mevlana'nın sabah namazı sonrası ve yemeklerden sonra yaptığı dualar gibi bölümler halinde sunuluyor.

 

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Mevlana'nın en çok yaptığı duaların, ilk kez en arı kaynaktan bir arada okuyuculara sunulmasının önemine değinerek, isteklere, arzulara ulaşılması için adeta bir anahtar niteliği taşıdığına inanılan bu duaların, Mevlana'nın o yüksek ifade gücünden süzülerek gelen özler olduğunu vurguladı.

Tüm tasavvufi anlayışlarda olduğu gibi Mevlevi anlayışında da duanın, Allah'ı anlamak için çekilen virdlerin yerinin çok büyük olduğunu dile getiren Şahin, ''Mevlevilerden günümüze ulaşan, bugün Mevlana Müzesi'nde bulunan, taneleri ıhlamur ağacından yapılmış 1489 ve 577 taneli zikir tespihleri, duaya verilen önemi açık şekilde göstermektedir. Mevlevi dergahında dervişler, her dua ya da vird için eldeki bu tespihten bir tane çekerdi'' dedi.

AA