Hazreti Mevlana'nın Konya'ya gelişinin 788. yıl dönümü etkinliklerine, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü "Hz. Mevlana'dan Günümüze Göç ve Sonuçları" isimli iki panelle katkıda bulunacak.
SÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Mevlana Araştırmaları Enstitüsünce düzenlenen, Konya ve Karaman'da yapılacak "Hz. Mevlana'dan Günümüze Göç ve Sonuçları" panelinin birinci kısmı, yarın Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde gerçekleştirilecek.
Panelde Mevlana ve ailesinin 788. yıl önce gerçekleştirdiği yolculuğun günümüze kadar uzanan öyküsünün katılımcılarla paylaşılacak. İkinci panel de 2 Mayıs Pazartesi günü saat 10.30'da SÜ Hukuk Fakültesi konferans salonunda düzenlenecek.
SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, üniversitenin geçmişinden bu yana Hazreti Mevlana ve Mevlevilik konusuna ayrı bir önem ve değer verdiğini belirtti.
Geçmişte yapılan panel, kongre ve sempozyumlarla Mevlana konusunun bilimsel bir ortama taşındığını ifade eden Şahin, Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişiyle ilgili yapılan programlarda üniversite yönetimi olarak üzerilerine düşenleri yaptıklarını dile getirdi.
İnsanlığın içinde bulunduğu buhranın arasında dimdik ayakta kalabilmeyi başaran manevi değerlerin topluma kazandırılmasının çok önemli olduğuna işaret eden Şahin, şöyle devam etti:
"Hoşgörü şehri Konya'ya yapılan manevi yolculuğun neticesinde ortaya çıkan birlik ve beraberlik duygularının tüm dünyaya örnek olmasını ve yayılmasını arzu ediyorum. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenecek panelin hem bilim dünyasına hem de manevi değerlerimizin kaybolmaması adına insanlığa katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Panele tüm akademisyenler, öğrenciler, Karaman ve Konya halkını davet ediyorum."
"Şu anki durum 800 yıl öncekinden farklı değil"
SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel de bundan 800 yıl önce Avrupa Ortaçağ karanlığını yaşarken Anadolu'nun bilim, sanat ve edebiyatla insanların aydınlanmasına, hoşgörü, sevgi ve maneviyat atmosferinde bir arada dostça yaşamasına hizmet etmenin gayreti içinde olduğunu aktardı.
Bugün de Türkiye'nin çevresindeki coğrafyaya göz atıldığında durumun 800 yıl öncekinden farklı olmadığını vurgulayan Temizel, bir tarafta kan, gözyaşı, haksızlıklar, diğer tarafta ise his yoksulu olarak seyirci kalanlar bulunduğuna işaret etti.
Göçlerin ülkelerin kültür ve tarihlerinde önemli değişimlere ve kazanımlara sebep olduğuna dikkati çeken Temizel, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hazreti Mevlana ve ailesinin Belh'ten çıkıp uzun yollar kat ettikten sonra Karaman'a, arkasından Konya'ya gelmesi, İslam kültür ve medeniyetinin yeni canlanmaya başladığı Anadolu coğrafyasında birlikte yaşama, hoşgörü, sevgi ve mutlu olma kültürünü ve birbirimizi sevme alışkanlığı kazanmamıza katkı sağlamıştır. Kaynağını Kur'an-ı Kerim ile Peygamberimizin hadis ve sünnetlerinden alan Hazreti Mevlana'nın eserlerindeki sevgi, barış, dostluk ve kardeşçe yaşama mesajlarına, bugün daha çok ihtiyacımız vardır. Bunun için yaratıcısıyla kulunu bir araya getirmeye çalışan büyük İslam mutasavvıfının yolunda daha çok çalışmalıyız."