ANKARA (AA) - MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Çağrı Heyeti'nin olağanüstü kurultayın 19 Haziran'da yapılması yönündeki kararına ilişkin, "MHP Genel Başkanı başta olmak üzere, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve mensupları bu çabaya, 19'unda yapacaklarını söyledikleri kurultaya katılmayacaktır." dedi.
Yalçın, MHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Devlet Bahçeli başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Yalçın, toplantıda Türkiye'nin gündemiyle ilgili gelişmelerin yanı sıra kurultay sürecinin de değerlendirildiğini bildirdi.
Yalçın, MYK tarafından, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin 24 Mayıs tarihinde aldığı olağanüstü kurultaya gitme kararının benimsendiğini ve onaylandığını açıkladı.
Genel Başkan Bahçeli ve parti temsilcilerinin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açıldığı günden itibaren her aşamada, yargı kararına saygı duyacağını ifade ettiğine dikkat çeken Yalçın, Yargıtayın 24 Mayıs 2016 tarihinde aldığı kararın resmi bildirimini beklemeksizin, bu kararın 1-1,5 saat sonrasında genel başkanlık makamının, delegelerden gelen talepleri de göz önüne almak suretiyle olağanüstü kurultay kararını açıkladığını hatırlattı.
Yalçın, "Son söz, Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçimli, tüzük değişimli ve organlarının da değişeceği, sandığa gideceği büyük kurultayını 10 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla Ankara Arena'da ve aziz milletimizin huzurunda yapma kararına varmış olmasıdır. Yani millete açık, Milliyetçi Hareket Partisi'nin 47 yıllık geçmişine yakışır, fevkalade güzel, büyük bir kongreyi yapacağız. MYK kararlarının sonucu budur." dedi.
Bir gazetecinin, Çağrı Heyeti'nin, olağanüstü kurultayın 19 Haziran'da yapılması yönünde karar aldığını hatırlatması üzerine Yalçın, genel merkez tarafından alınan olağanüstü kurultay kararı ile yargı kararının hukuken yerine gelmesinin amaçlandığını ve birinci önceliklerinin bu olduğunu vurguladı.
10 Temmuz'da olağanüstü kurultay yapma kararı ile Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi olarak yargı kararını yerine getirdiklerine değinen Yalçın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, 26 Mayıs tarihinde partilerine yazdığı yazıda, 18. Hukuk Dairesinin kararının uygulanmasını talep ettiğini anımsattı.
Yalçın, "İşte bütün bunları, genel başkanlık makamının 24 Mayıs tarihli kararıyla, hem de aynı gün yerine getirdik. O halde eğer kaos istenmiyorsa, farklı amaç ve gayeler güdülmüyorsa, Milliyetçi Hareket Partisi'nin bu samimi ve partinin geleceğini düşünen kararına herkesin uyması gerekir. 19'unda, böyle bir karar ilgililer tarafından eğer alındıysa Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı başta olmak üzere, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve mensupları bu çabaya, 19'unda yapacaklarını söyledikleri kurultaya katılmayacaktır. Buradan da bunu açıklıkla, aleni olarak ifade ediyorum." diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Yargı kararında partiyi olağanüstü kurultaya götürmek için üç kişilik heyetin görevlendirildiği ifade ediliyor. Siz 'saygı duyuyoruz' diyorsunuz ama o heyetin verdiği karara uymayacağınızı söylüyorsunuz. Bu bir çelişki değil mi?" sorusuna Yalçın şu karşılığı verdi:
"Neden uymuyoruz, çünkü biz daha önce, tekraren ifade ediyorum, 24 Mayıs'ta bu kararı aldık. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi'nin almış olduğu karar, yargının hükmünü de gerçekleştiriyor, yani o ihtiyacı da gideriyor. Onun daha ötesine geçiyor, seçimli bir genel başkanlık yarışını da müsait hale getiriyor, yani açıyor. Söylemek istediğim şu, bütün bu açılımlar yapılmışken tekrar başka bir tarih aramanın farklı bir kasta hizmet ettiği kanaatindeyiz. Onun için genel merkezin bu anlamdaki kararı kesindir, kongre tarihimiz bellidir. Bunun dışında farklı bir yol aramaya hiç gerek yok. Eğer ilgili arkadaşlar samimiyse genel merkezimizin 10 Temmuz tarihli kararını benimsemiş olmakla bütün problemi çözüyor olurlardı. Bu yol neden denenmemiştir, bu da ayrı bir merak konusudur."
MHP'li muhaliflerin 19 Haziran tarihinde toplanıp tüzük değişikliği yapmaları halinde söz konusu değişikliğin geçerli olup olmayacağı sorusunu Yalçın, "Gerçekleşmiş sayılmaz." şeklinde cevaplandırdı.
10 Temmuz tarihini ifade ederken ramazan ayını düşündüklerinin ve ramazan sonrasına kurultay tarihi belirlediklerinin altını çizen Yalçın, ortaya koydukları tarihte tüzük değişikliğini ve diğer seçimleri de gerçekleştireceklerini, bu konuda kimsenin endişesi olmaması gerektiğini belirtti.
- "Çağrı Heyetinin görevi, kapıda biter"
Yalçın, 10 Temmuz'da dört başı mamur bir kongrenin yapılmasının Devlet Bahçeli sözü olduğuna dikkati çekti.
"Genel merkez 19 Haziran'da yapılacak olağanüstü kurultayın hiçbir kararını tanımayacak mı?" sorusunu Yalçın şöyle yanıtladı:
"Çağrı Heyeti'nin görevleri mahduttur. Çağrı Heyeti sadece salon tutar, delegeyi çağırır, görevi kapıda biter. Unutmayınız bunu. Ondan sonrası divanla alakalıdır. Divan teşkili ile alakalıdır. Genel merkezin olmadığı bir mecrada veya mekanda kendi başına kongre toplamak hukuki bir sonuç doğurmaz. Dolayısıyla bu süreci görmek durumundayız. Gördükten sonra ne yapacağımızı paylaşacağız."
Yalçın, Çağrı Heyeti ile uzlaşma sağlayamamaları halinde yargıya başvurup başvurmayacakları sorusuna, MHP olarak kararlarını aldıklarını ve ihtiyaç duyulan büyük kongreyi yapma gayreti içinde olduklarını bildirdi.
Yalçın, bir gazetecinin, "Genel Başkan adayları ya da Genel Başkan'a bayrak açan isimlerin disipline sevki olabilir mi bu süreçte?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Kendilerine aday diyen bazı arkadaşlarımızla ilgili sadece inceleme yapılmıştır. Herhangi bir disiplin süreci gerçekleşmemiştir. Bu inceleme sonucu ne olur, şimdiden kestirmek mümkün değil. Bundan sonraki süreçte genel merkez kararını almış olmasına rağmen hala bu kararı bozmak suretiyle işi yokuşa sürenlerle alakalı parti tüzüğü neyi emreder, ona bakmak, incelemek ve ona göre davranmak lazım."
AA