Mikail Bayram’a armağan kitap

Doç. Dr. Mustafa Demirci’nin editörlüğünde hazırlanan Selçuklu’dan Osmanlı’ya adlı kitap Prof. Dr. Mikail Bayram’a armağan edildi.

Selçuklu’dan Osmanlı’ya Bilim, Kültür ve Sanat

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Demirci’nin editörlüğünde hazırlanan Selçuklu’dan Osmanlı’ya Bilim, Kültür ve Sanat adlı kitap Selçuk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mikail Bayram’a armağan edildi.

Editörlüğünü Selçuk Üniversitesi Edebiyat Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Demirci’nin yaptığı yayın kurulunda Prof. Dr. Hasan Bahar, Prof. Dr. Bayram Ürekli, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Öğr. Gör. Dr. Sefer Solmaz ve Arş. Gör. Zehra Odabaşı’nın bulunduğu Selçuklu’dan Osmanlı’ya Bilim, Kültür ve Sanat adlı kitap emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mikail Bayram’a hediye edildi. Doç. Dr. Mehmet Demirci, Sefer Solmaz, Halil İnalcık, Gary Leiser, Prof. Dr. Tuncer Baykara, Salim Koca, Osman Çetin, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Yrd. Doç. Dr. O. Nuri Dülgerler, Eugen Wirth, Yasin Aktay, İlhan Erdem, Prof. Dr. Muhittin Kuş, Müjgan Üçer, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Hüseyin Kayhan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akşit, İbrahim Kunt, Mustafa Uyar, Franz Teaschner, Dr. Bekir Biçer, Dr. Sema Yaniç, Emel Kılıç ve Bekir Şahin’in yazılarını içeren kitap önemli bir eser olma niteliği taşıyor. Mustafa Demirci, “Selçuklu tarihçiliğinin hissedilir bir şekilde gerilediği bir dönemden geçiriyoruz. Arapça ve Farsça kaynaklara inebilen, matbu kaynakların dışında henüz pek çok tarihçinin bile haberdar olmadığı, dünyanın dört bir yanında dağılmış vaziyetteki yazmalar ulaşıp, bunları doğru bir şekilde yorumlayacak tarihçilerimizin sayısı gün geçtikçe azalıyor. İşte böyle bir süreçten geçtiğimiz bir dönemde iyi derece Arapça’nın yanında, şiir yazacak kadar Farsça bilen, Fuad Köprülü, Ahmet Ateş, Tahsin Yazıcı ve Zeki Velidi Togan gibi belge ve yazma tarihçilik geleneğini sürdüren, Türkiye Kütüphanelerindeki yaklaşık 132 bin yazma kitap ve katalog taraması yapmış, 15 kitap ve 200’e yakın özgün makale neşretlemiş birikim ve donanımda bir tarihçiyi hatırlanmak üzere yazdığımız bu kitapta sözünü ettiğim tarihçimizi Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi hocalarından Prof. Dr. Mikalil Bayram’dır” dedi. Bu kitabın hazırlanmasında değişik meslektaş ve dost çevrelerinden Prof. Dr. Mikail Bayram adına böyle bir girişimin çok isabetli olduğu şeklinde olumlu tepkiler aldığını kaydeden Demirci, “İyi bir duyuru yapmamamıza rağmen kitap tahminimizin çok üstünde bir ilgi gördü. Birçok kişi mutlaka yazı yazmak istediğini, bunun için biraz zaman tanınması talebinde bulundu. Bu yüzden kitabımız biraz geç çıktı. Bu vesile ile kitabımızın hazırlanması sürecinde bizlere olumlu cevaplar vererek yazılarıyla katkıda bulunan bütün hocalarımıza, arkadaşlarımıza ve kitabın yayınlanmasında değişik aşamalarda emeği geçen bütün dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Memleket