ANKARA (AA) - Türkiye ile bazı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar arasında imzalanan mutabakat zaptı, işbirliği ve finansmana ilişkin milletlerarası anlaşmaların onaylanmasına dair kararlar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Türkiye ile Peru arasında 1 Mayıs 2013’te İzmir’de imzalanan Hava Ulaştırma Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin karara göre, iki ülke 7 Aralık 1944'te Chicago’da imzaya açılan Uluslararası Sivil Havacılık Hakkında Sözleşmeye taraf olarak, birbirlerine diğer tarafın ülkesi üzerinden iniş yapmaksızın uçma hakkı, trafik hizmeti dışındaki amaçlar için durabilme hakkı, taraflardan birinin ülkesinde Anlaşma’nın Ek’inde belirtilen noktalarda, diğer tarafın ülkesinde bulunan noktalara giden veya buradan gelen yolcuları, bagajları, postayı ve kargoyu indirme ve alma hakkı tanıyacak.
İki ülke, kendi ülkesine ait bir veya daha fazla havayolunu tayin etme ve bu tayinleri geri alma ya da değiştirme hakkına sahip olacak ve bu işlemleri diplomatik kanallar yoluyla yazılı şekilde diğer tarafa bildirecek.
Türkiye ile Katar arasında 18 Aralık 2016’da Trabzon’da imzalanan iki ülke arasında fuarlar düzenlenmesi konusunda iş birliğine ilişkin mutabakat zaptının onaylanması hakkındaki karara göre, taraflar, Yüksek Stratejik Komite zeminindeki iş birliği çerçevesinde sergi ve uluslararası ticaret fuarlarının organize edilmesi yoluyla ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için iş birliği yapacak.
Bu kapsamda Türkiye ile Katar, fuar organizasyonu alanında iki ülkede iş kapasitesinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek uzmanlık, yayın, bilgi ve istatistik paylaşımında bulunacak, her iki ülkede organize edilen uluslararası fuar ve ticaret piyasalarına katılım ve ihtisas fuarları organizasyonu yoluyla karşılıklı iş birliğini teşvik edecek, fuar süreleri boyunca iş adamları için toplantılar organize edecek ve bu organizasyonların promosyonunu yapacak.
- Türkiye ile Yemen arasında teknik iş birliği
Türkiye ile Yemen arasında 20 Ekim 2012’de Sana’da imzalanan Teknik İşbirliği Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin karara göre, taraflar, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı aracılığıyla, ulusal mevzuatlara uygun şekilde, siyasi, ekonomik ve sosyal değişim sürecindeki sorunların çözümüne katkıda bulunacak teknik işbirliği proje ve programlarının uygulanmasını mümkün kılacak.
İki ülke arasındaki iş birliği, teknik, mali ve ekonomik yardımın yanı sıra acil durumlarda insani yardım biçiminde de yapılabilecek. Bu tür iş birliği iki taraflı veya diğer donör, uluslararası kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde yürütülebilecek.
İki ülke, yerel ve ulusal idarelerin güçlendirilmesi, yerel yönetim düzeyindeki reformlarda bilgi ve tecrübe paylaşımı, uluslararası ticaret alanında küresel entegrasyon doğrultusunda deneyim ve bilgilerin aktarımı, karşılıklı yatırım ve ticaretin yükseltilmesi, üretim ve sosyal altyapıların geliştirilmesinde bilgi paylaşımı, çevrenin korunması ve yenilenmesinde ikili ve uluslararası işbirliğinin iyileştirilmesi ile bilimsel ve kültürel değişimlerin desteklenmesine özel önem verecek.
Bu çerçevede Yemen, Türk hükümetince temin edilen ekipman, hizmet ve malzemeleri vergi ve diğer harçlardan muaf tutacak, proje ve programların farklı aşamalarının uygulanması için gerekli ekipmanın ithalat ve ihracatı için gerekli ruhsat ve izinleri gecikmeksizin düzenleyecek, uzman, personel ve ailelerine oturma ve çalışma izinleri ile giriş vizelerini ücretsiz düzenleyecek, TİKA temsilcileri, personeli ve uzmanları ile ailelerinin güvenliğini teminat altına alacak.
- Türkiye ile Bahreyn arasında turizm iş birliği
Türkiye ile Bahreyn arasında 14 Nisan 2009’da Manama’da imzalanan “Turizm Alanında İş Birliği Konusunda Mutabakat Zaptı”nın onaylanmasına ilişkin karara göre taraflar, iki ülke halkları arasındaki bağı ve anlayışı güçlendirmenin yanı sıra ekonomik gelişmenin de önemli bir unsuru olan turizm alanındaki ilişkilerini geliştirmek amacıyla iş birliği yapacak. Buna göre iki ülke, ulusal turizm idareleri ile özel sektör kuruluşlarının faaliyetlerini kolaylaştıracak ve teşvik edecek, ziyaret edilen ülkedeki turistik yerler hakkında kendi kamu oylarının bilgilendirilmesi amacıyla medya temsilcilerinin, seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin karşılıklı ziyaretlerini destekleyecek, resmi turist kuruluşları yoluyla turizm, planlaması ve yatırımları, doğal kaynak ve kültürel kaynakların koruma ve muhafazası gibi konularda bilgi değişiminde bulunacak.
Tarafların turistik yerleri tanıtmak amacıyla düzenleyeceği sergi, kongre, festival ve diğer tanıtım faaliyetlerine imkanları ölçüsünde katılacak olan Türkiye ile Bahreyn bunun yanında, mesleki turizm eğitimi konusunda bilgi alışverişi, seminer ve konferansların düzenlenmesi yoluyla da iş birliği geliştirecek.
- Türkiye ve Azerbaycan arasında gümrük iş birliği
Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Azerbaycan Devlet Gümrük İdaresi arasında 15 Ocak 2015’te Ankara’da imzalanan Gümrük Alanında Ortak Komite Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı’nın onaylanmasına ilişkin karara göre, “Türkiye ile Azerbaycan arasında ilişkilerin derinleştirilmesine ilişkin 2014-2015 yılları Eylem Planı”nın 23. maddesinin uygulanmasının sağlanması amacıyla kurulan Türkiye ile Azerbaycan arasında Gümrük Konularında Ortak Komite, iki ülke arasında bu alandaki iş birliğini koordine ve teşvik edip geliştirecek.
- Türkiye ile Irak arasında çevre alanında iş birliği
Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı ile Irak Çevre Bakanlığı arasında ilgili alanda 15 Ekim 2009’da Bağdat’ta imzalanan mutabakat zaptının onaylanması hakkındaki karara göre, taraflar, dostane ilişkilerini güçlendirmek, çevre kirliliğinin azaltılması ve tabiatın korunması amacıyla eşitlik, mütekabiliyet ve karşılıklı fayda esasında bilgi, deneyim ve teknoloji transferi iş birliğinde bulunacak.
Türkiye ile Irak bu çerçevede, ortak bilimsel-teknik araştırma ve programlar, iş birliği projeleri, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve çevre yönetimi uygulamalarına ilişkin bilimsel-teknik bilgi ve belgenin değişimi, çevre teknolojilerinin değişimi, görevli, uzman ve araştırmacıların değişimi, eğitim programları, toplantılar, konferanslar ve sempozyumlar düzenleme yoluyla iş birliği yapacak.
- Türkiye ile Yemen arasında kalkınma iş birliği
Türkiye ile Yemen arasında 16 Mayıs 2008’de Ankara’da imzalanan Kalkınma İş Birliğine Yönelik Mutabakat Muhtırası'nın onaylanmasına ilişkin karara göre, iki ülke arasındaki mevcut dostluk ilişkilerine dayanarak, Türkiye ile Yemen geçerli mevzuatlara bağlı şekilde ekonomik, ticari, teknik, eğitim, kültürel ve sosyal iş birliği geliştirecek. Muhtıra çerçevesindeki iş birliği programları, TİKA ile Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığınca koordine edilecek.
- AB ile Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliğinin Finansmanı
Son olarak Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan onay kararına göre de Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 13 Şubat’ta imzalanan "2014-2020 ENI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Finansman Anlaşması" ile ENI Sınır Ötesi İş Birliği programı için Ortak Operasyon Programı Karadeniz Havzası 2014-2020 Avrupa Komşuluk Aracı, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ve Katılım Öncesi Yardım Aracı tarafından finanse edilecek.
AA