Bir önceki yazımızın başlığında ‘Siyaset ısınıyor…’ demiştim... İstifaların son gününde Haber merkezlerine dakika dakika düşen istifa haberleri meydanı daha da ısıttı…
Konya’dan 2011 seçimlerinde ak partiden aday adayı olmak için 164 kişi müracaata bulunmuştu. 2015 seçimlerinde ise kaç aday başvuracak kısa bir süre daha beklememiz gerekecek.
Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşlarındaki görevlerinden ayrılanlara bakacak olursak Konya’da bu işin çok çetin geçeceğini gösteriyor…
İşte istifa eden isimlerden bir kısmı…
Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, ÇSB Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Kayseri BEF Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu, NEÜ Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Hamdi Arbağ, Selçuk Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Kağan Karabulut, Bahri Dağdaş, Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir,Konya Veteriner Kont. Ens. Müdürü Emine Çiftçi, EPAK Daire Başkanı Ferruh Solak,S ayıştay Başkan Yardımcısı Fehmi Başaran AK Partiden aday adayı olmak için makamlarını bırakanlar.
Adana BŞB Genel Sekreteri Hüseyin Oprukçu, Merkez Valisi Muammer Muşmal, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Alper Gedik de MHP’den aday adayı olabilmek için makamlarını bıraktılar...
CHP’nin adayları arasında da Avukat M. Turgay Bilge, Eski İl Başkanı Mevlüt Karpuz ve Mimar Dursun Kaplan bulunuyor... İsmi konuşulan diğer aday İse hemşerimiz İsmail Ünsal…
Konya’nın büyük ilçelerinden Seydişehir’de adaylığı konuşulan ve açıklayanların sayısı oldukça yüksek . NEÜ Seydişehir MYO Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Arıkan istifa eden, Abdulkadir Arslan, Kemalettin Atalay, Fatih Tekin ., Ahmet İspir , Murat Parıltı, Dr. Mehmet Ali Bostancı, Abdullah Eroğlu diğer büyük ve küçük ilçeler ve merkez de farksız değil.
2015 genel seçimlerinde Ak partiye Konya’da rekor seviyede başvuru olacağı kesin. Siyaset birazda ekonomik güç meselesi aday adayı olmak için asgari 50.000 TL gözden çıkarılması lazım… Üstü var altı yok… 13.000 TL partiye yatırıp ben sadece müracaat edeyim diyenler hariç adaylık için mücadele edecekler kesenin ağzını açmak zorunda. Öyle ya; reklamı var temayül için 31 ilçenin teşkilatları para ister basılı evrak vs… Yani her şey para … Tabi parası olan nam olsun diyerek bile müracaat eder yaşı genç olan bürokraside hedefleri olan gelecek için vs bunlar siyasetin içinde olan şeyler…
Ama bu sefer Konya’da sıralama işi epey zor ve çetin olacak…
Gelin basit bir hesap yapalım ; Konya’da toplam vekil sayısı 14 AK PARTİ 11- MHP 2-CHP 1 bu sonuçların korunduğunu düşünelim… Ve bir sıralama yapalım 1 sıra sayın Başbakanın 2 tane bayan kontenjanı, hadi 3 tanede eskilerden devam eden olsun 6 etti… geriye seçilebilecek yerden kaç kişi kaldı 5… Şimdi yukarıda istifa eden bürokrat ve sivil toplum başkanlarını hatırlayıp; 31 ilçeyi düşününün Seydişehir, Beyşehir, Akşehir, Ereğli, Cihanbeyli buralar bölgesel olarak vekilsiz olmayacağını düşünün Konya merkezi düşünün ve hesabı ve sıralamayı yapın yapabiliyorsanız.
Tabii bu işin siyaset işi demokraside hiç kimsenin parasına makamına ve etiketine bakılmıyor .
İkili ilişkiler ve belirleyici kurula doğru yerden ulaşabilmek buda her seçimde değişir . Şimdiden Konya için belirleyici özellik kişi ve kurum nedir hiç kimse bilemez ancak seçim sonuçlarında, iş bittikten sonra öğrenebilirsin ama iş işten geçmiş olur…