Milli Kütüphane, dijitalleştirme çalışmaları kapsamında 25 milyon poz çekim işlemini tamamladı. 2015 yılından bu yana süren çalışmalarla, arşivlerdeki milyonlarca kaynak dijital ortama aktarılıyor. Görsel ve işitsel materyallerin dijitalleştirilme süreci ise hızla devam ediyor. Bu projeyle, Milli Kütüphane'nin dijital ikizi oluşturulurken, Türkiye genelindeki halk kütüphanelerinden de bu dijital kaynaklara kolay erişim sağlanması hedefleniyor.
Dijital İstasyonlar Hizmete Girdi
Milli Dijital Kütüphane Projesi çerçevesinde, il ve ilçe halk kütüphanelerinde kurulan dijital istasyonlar sayesinde, kullanıcılar milyonlarca dijitalleştirilmiş kaynağa erişebilecek. Üyelik işlemleri, şehirdeki halk kütüphanelerinden veya e-Devlet üzerinden kolayca tamamlanabiliyor. Kullanıcılar, araştırmalarını Ankara’daki Milli Kütüphane’nin İbn-i Sina Okuyucu Salonu'nda ya da 66 il ve ilçedeki halk kütüphanelerinden gerçekleştirebiliyor. Adıyaman, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa, Antalya Tekelioğlu, İstanbul Orhan Kemal ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi, öne çıkan dijital erişim noktalarından bazıları.
Dijital Kaynak Havuzu Genişliyor
Milli Kütüphane'nin dijital arşivi büyümeye devam ederken, erişim sağlanabilen halk kütüphanelerinin sayısı da artıyor. Proje sayesinde araştırmacılar, hızla genişleyen dijital kaynak havuzundan faydalanarak, bilgiye daha kolay ulaşabilecekler. Bu çalışmalar, bilgiye erişimi demokratikleştirerek, ülke genelindeki kütüphane hizmetlerini dijital çağla uyumlu hale getiriyor.