BURSA (AA) - MUSTAFA YILMAZ - Tekvando Genç Milli Takımı'nın ve Bursa'da bir spor kulübünün antrenörü olan C.Y. ile hakemlik de yapan 2 antrenör hakkında, sahte lise diploması aldıkları ve bu belgeleri kullanarak antrenörlük yaptıkları iddiasıyla "resmi belgede sahtecilik" suçundan dava açıldı.
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Bursa Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianameye göre, suç duyurusunda bulunan Hüseyin Atay, haklarında şikayetçi olduğu C.Y, H.T. ve M.K'nin sahte lise diplomalarını ilgili kurumlara vererek hakemlik ve antrenörlük yaptıklarını ileri sürdü.
Bunun üzerine soruşturma başlatan savcılık, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazdığı yazıyla, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden söz konusu 3 kişinin numaraları mevcut lise diplomalarının gerçek olup olmadığının araştırılmasını istedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden gelen cevap yazısında, ilgili 3 kişinin lise diplomalarının "sahte" olduğu ve üzerlerinde yazılı diploma numaralarının başka şahıslar adına düzenlendiği belirtildi.
İddianamede, "Şüphelilerin (C.Y, H.T. ve M.K.), sahte lise diplomaları düzenleyerek veya düzenleterek, bunları ilgili kurumlara ibraz ederek belge alıp antrenörlük ve hakemlik yaptıkları ve bu şekilde üzerlerine atılı suçları işledikleri tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır." denilerek, söz konusu kişilerin, sahte belgecilikten TCK'nın 204/1 maddesine göre "2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları" ve 53/1 maddesince de "belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması" talep edildi.
Antrenörlerden şikayetçi olan Erikli Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Atay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılından beri 77 dilekçe yazarak şikayetçi olduğu kişilerin sahte lise diplomasıyla antrenörlük yaptıklarını öne sürdü.
Bu konuda önceki yıllarda duyumlar aldıklarını ve bunu araştırmak için harekete geçtiğini dile getiren Atay, şunları kaydetti:
"Sonunda dava açıldı. 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan 3 kişi hakkında dava açıldı. Tek isteğim, ilgili birimlerin bu dosyaya sahip çıkmasıdır. Okuyan çocukların hakkını hep beraber koruyalım. Söz konusu kişiler hakkındaki soruşturmanın devam ettirilip bu sahte diplomaları nereden ve kimden aldıklarının araştırılmasını istiyorum. Türkiye'deki tekvando ve diğer spor branşlarının federasyonları da bu tarzda sahte diplomalarla bir yerlere gelen insanları araştırıp Türk sporundan temizlesinler istiyorum."
- 2004'te antrenörlüğe başlamış
Türkiye Tekvando Federasyonundan alınan bilgilere göre, Genç Milli Takım Antrenörü C.Y, 2004'te noter tasdikli lise diplomasıyla başvuru yaparak 3. kademe antrenörlük belgesi aldı.
Yetkililer, 2008 yılında bir kereye mahsus ortaokul mezunlarına 3. sınıf antrenörlük belgesi verildiğini, onun dışında lise ve üzerinde diploması olmayanlara belge verilmediğini bildirdi.
Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin ise bu konuda yargı sürecinin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Henüz yargı süreci devam eden bir olay. Bu konuda bize yargıdan bir şey geldiği zaman gerekeni yaparız ama yargıyı beklemek durumundayız çünkü neyin doğru neyin yanlış olduğuna onlar karar verecek ki biz de ona göre hareket edelim. Yargıdan bize ispatlanmış bir şey geldiğinde gerekeni yaparız. Bu süreçte de ispatlanırsa diplomaları iptal edilir bu kadar basit. Kurallar ve kanunlar vardır, biz de bunları uygularız. Antrenörlük için uzun süredir lise mezuniyeti şartı aranıyor."
AA