Daha önce de pek çok mühim çalışmalara imza atan Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV), tarihi nitelikte çok önemli bir kitabı daha yayın hayatına sundu. MHP’nin ve Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutması bakımından gerek görsel zenginliğiyle gerekse doyurucu bilgilerle arşiv niteliğinde olan, siyasi tarih araştırmacılarının da oldukça ilgisini çekecek “Milliyetçi Hareket Partisi’nin 50. Yılı Anısına” adıyla bir prestij kitap yayınladı.
Söz konusu eserin amacı önsöz kısmında şöyle belirtiyor “TASAV olarak, geçmişten geleceğe bir köprü olan MHP’nin kuruluşunun 50. yıl dönümünde, destanlaşan bu siyasî mücadelenin önemli dönemlerini, anlarını ve anılarını bazılarını ilk kez göreceğiniz belge ve fotoğraflar eşliğinde özel bir eserle hatırlatmak istedik. Her bir ülkücünün kendi hayatından bir parça bulacağı bu eserin, ülkücü hafızaya küçük bir katkı olacağı umudundayız. Ancak bu eser, çok büyük bir camia olan Ülkücü Hareket’in bütününü anlatmaktan acizdir. Bu çalışmayla, Türk Milliyetçiliğinin siyasî kuruluşu olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurumsal hikâyesini gözler önüne sermeye çalıştık. Bu eserle amacımız Milliyetçi Hareket Partisi’nin Türk siyasetindeki anlamı ve önemini, Türk demokrasisine katkılarını ve Türkiye’nin siyasi ve sosyal gelişiminde MHP’nin oynadığı kritik role ilişkin 50 yıllık birikimini gelecek nesillere aktarmak”
Oldukça hacimli olan ve sizi tarihi bir yolculuğa çıkaran kitabın içeriğine gelecek olursak, ilk sayfalarında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in tarihi sözleri yer almakta olup devamında MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin 9 Şubat 2019’da Adana’da 50. Yıl kutlamalarında MHP’nin tarihi misyonuna dair yaptığı tarihi konuşmasından ufuk açıcı mühim bir kesit yer alıyor. Eserin sunuş yazısı ise TASAV Başkanı İsmail Faruk Aksu’ya ait.
Sunuş ve tanıtım yazılarından sonra Cumhuriyet tarihimizin en eski partilerinden biri olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin siyasi/kurumsal anılarının en mühim anları 10’ar yıllık tarihi dilimler halinde görsel dokümanlar eşliğinde anlatılıyor.
MHP’nin kuruluşuna giden süreçle devam eden eser, Alparslan Türkeş’e neden ve nasıl “Başbuğ” dendiğinden, “Bozkurt” simgesinin nereden geldiğine, 1960 Darbesi, Türkeş’in Yeni Delhi’den Menderes ve arkadaşlarının asılmaması gerektiğine dair yazdığı mektup, “Dokuz Işık” doktrininin ilk nerede ilan edildiğinden, MHP’nin “Üç hilal” amblemini nasıl aldığına, 12 Mart muhtırasına, MHP’nin hangi hükümetlerde yer aldığından, yaptığı kongrelere, girdiği seçimlere, meşhur Tandoğan Mitingi başta olmak üzere ses getiren büyük mitinglerine, İdam edilen ülkücü şehitlerden, şehit edilen parti yöneticilerine, MHP’ye hizmet etmiş fedakar ülkücülere, dönemin önemli tanıklıklarına ve 12 Eylül 1980 Darbesi’ne kadar tarihin siyah beyaz dönemlerini hiç bilinmeyen anekdotlarla merak edilen pek çok konu ve kişi ele alınmış.
Eser, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ülkücü Akademisyenler Derneği Genel Başkanı seçilmesinden, Başbuğ Alparslan Türkeş’in vefatı sonrası MHP Genel Başkanlığı’na seçilmesine, MHP’yi iktidara taşıyan 18 Nisan 1999 seçimlerinden, kurulan 57. Hükümet’in icraatlarına, 57. Hükümete yönelik operasyonlara, Öcalan’ın idam kararına, 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu ve sonrasında yaşanan gelişmelere karşı MHP’nin ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kritik açıklamalarına dikkat çeken anekdotlarla devam etmiş, tarihe not düşülmüş. 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı MHP’nin duruşundan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hayata geçiriliş sürecini de içine alan kitapta 9 Şubat 2019 tarihine gelene değin pek çok konu tarihi bilgiler ışığında yer almakta.
TASAV çatısı altında editörlüğünü Konur Alp Koçak’ın yaptığı ve İsmail Faruk Aksu, Konur Alp Koçak, Kubilay Kavak, Süleyman Güngör ve Mustafa Yiğit’ten oluşan yayın kurulu tarafından hazırlanan, özel bir baskıyla sunulan 480 sayalık kitap, bugüne kadar MHP tarihiyle ilgili gün yüzüne çıkmamış pek çok yeni belge, bilgi ve fotoğrafla, sizi siyasi tarihimizde kimi zaman hüzünlü, kimi zaman düşündürücü ancak ibret ve merakla okuyacağınız bir seyahate çıkarıyor.