MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Deniz tutkunlarına lüks otel odalarını aratmayan konforuyla hizmet veren milyon dolarlık yatlar, bakım ve onarımdan geçirilerek turizm sezonuna hazırlanıyor.
Turizm sezonunun bitmesinin ardından, bütün yazı denizde geçiren başta yat olmak üzere gezi tekneleri ve yelkenli tekneler, kışlık bakımdan geçirilerek yaza hazırlanıyor.
Marmaris Yat Marin sahibi Bilgin Özkaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motor yatların ve teknelerin bakım onarımları ile yasal mevzuata uyulduğunu ve altyapı eksikliğinin olmadığını söyledi.
Özkaynak, motor yatların bakımlarından ciddi anlamda gelir elde edildiğini belirterek, 40 metrelik motor yatın bakıma girdiğinde en az bir milyon euro bıraktığını ifade etti.
Tekne ve yatlara yapılan bakım işlerinden bir çok sektörün fayda sağladığını vurgulayan Özkaynak, "Perdesi, boyası, mobilyası, kliması, elektriği, mekanik işçiliği, o kadar geniş bir çerçeve ki bu iğnesinden ipliğine kadar. Bu para marinaya kalmıyor. İlgili tüm esnaf bundan nasipleniyor" dedi.
Özkaynak, yat bakım onarımlarında geçen yıllara göre düşüş yaşandığını, bunun da en büyük sebebinin yat sahiplerinin ve çalışanlarının ülkede 3 ay kalabilmeleri olduğunu anlattı.
Türkiye'ye çok önemli işadamlarının geldiğine işaret eden Özkaynak,"Gümrük illa bu adamı görmek istiyor. Bazı isimler için esneklik de getirmek lazım. Bu yasalar her yerde var ama bir çok ülke esnek davrandığı için cazip hale geliyor. Bizde önemli kişiler için bu esnekliği getirmemiz lazım" ifadesini kullandı.
- "Marmaris’te 2 bin 500 tekne kışlıyor"
Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Başkanı Hasan Mengi ise yatçılık sektöründe Muğla'nın Türkiye'de bir numara olduğunu ve Marmaris’in de marinacılık açısından çok zengin olduğuna dikkati çekti.
Marinalardaki yatların her yıl bakımlarının yapıldığına vurgu yapan Mengi, şöyle konuştu:
"Marmaris'te 2 bin 500 tekne kışlıyor. Yatçılık anlamında da yerli ve yabancı çok sayıda yata ev sahipliği yapıyoruz. Tabi bütün bunların kışlık bakımlarının her sene yapılması lazım. Karaya çekilecek, bakımı yapılacak ve bunlar yapılırken arkada 80’in üzerinde yatlara hizmet veren yan kolları, yan sektörler var. Marmaris marina ve yatçılık sektöründe işini gayet iyi yapan çevreye duyarlı örnek bir ilçe."
Mengi, milyon dolarlık yatları Marmaris’te misafir ettiklerini, yat bakım onarım konusunda bölge olarak uzmanlaştıklarını ve çok iyi hizmet verdiklerini dile getirdi.
Teknelerin 5 ay, içindeki personel ve yat sahiplerinin 3 ay kalıp dönmeleri gerektiği için zorluk çekildiğini bildiren Mengi, "Ayrıca bu kişiler 3 ay ülkemize de giremiyorlar. Bu tamir bakım işleri hemen bir iki ayda olmadığı için sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konu bugünün bir sorunu değil 3-4 yıldan beri yaşanan bir sorun. Bu anlamda mağduruz. Marinalar değil sadece teknelere bakım yapan tüm sektörleri etkiliyor. Ekonomik bir zarar içindeler. Biz bu tutumuzu sürdürdüğümüz sürece bu yatlar ve tekneler komşu ülkelere Yunanistan’a, İtalya’ya gitmeyi tercih ediyorlar" ifadesini kullandı.
Mengi, çözümle ilgili toplantılar yaptıklarını konuyu gerekli makamlara ilettiklerini anlatarak, sorunun çözülmesinin hem Marmaris’e hem de ülkeye ciddi kazançlar sağlayacağını kaydeti.
AA