Milyonlarca kişinin beklediği karar sonunda çıktı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkı para politikası çerçevesinde Mart ayından bu yana kredi kartlarıyla yapılan nakit avans işlemlerindeki taksit sayısı sınırlaması sona erdi.

Kredi Kartlarıyla Nakit Avans İşlemlerinde Değişiklikler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024'ün ilk aylarında uyguladığı parasal sıkılaşma önlemleri kapsamında kredi kartlarına yönelik bazı kısıtlamalar getirmişti. Bu doğrultuda, taksitli nakit avans kullanımı için belirlenen vade süresi başlangıçta 6 ay, ardından ise 3 aya indirilmişti. Ancak Mart ayından bu yana bu sınırlama sona erdi.

Bankalar Normalleşme Çağrısına Yanıt Verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçen hafta bankalara normalleşme çağrısında bulunmuştu. Bu çağrı üzerine, bankaların faiz kısıtlamalarını kaldırmaya başladığı öğrenildi. Birçok özel banka, şu anda müşterilerine 12 aya kadar vadeli taksitli nakit avans seçeneği sunuyor. Bu değişimin gerekçesi olarak, nakit avans faiz oranlarının yüzde 5'e düşürülmesi gösterildi.

TCMB'nin Sıkı Para Politikası Devam Ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, aylık enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının süreceğini açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu, geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermişti.

Temmuz Ayında Enflasyon Beklentileri

TCMB'den yapılan açıklamada, temmuz ayında enflasyonda geçici bir artış beklenildiği aktarıldı. Ayrıca hizmet enflasyonu, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının da enflasyonist baskıları sürdürdüğü belirtilmişti. Enerji fiyatlarında, meskenlere yönelik elektrik tarifesinde yapılan artış, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında ÖTV güncellemesi ve şebeke suyu fiyat yükselişine bağlı olarak temmuz ayında belirgin bir artış öngörülmektedir. Elektrikte ticarethanelere yönelik fiyat artışının, hizmet sektörü fiyatlarını maliyet kanalıyla temmuz ve izleyen aylarda olumsuz yönde etkilemesi beklenmektedir.

Alkollü İçkiler ve Tütün Ürünlerinde Fiyat Artışları

Alkollü içecekler ve tütün grubunda fiyatlar otomatik vergi artışını takiben yükselirken alkollü içeceklerde üretici firma kaynaklı fiyat artışları da görülmektedir. Ayrıca, tütün ürünlerinde vergi kaynaklı etkinin kısmi bir şekilde nihai fiyatlara yansıtılması sonucu, artış ihtiyacının bir kısmının sonraki aya sarkacağı tahmin edilmektedir. Gıda grubunda temmuz ayında taze meyve ve sebze fiyatları mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların da etkisiyle önemli ölçüde yükselirken, taze meyve sebze dışı gıdada daha ılımlı bir seyir izlenmektedir.

H2: Döviz Kurundaki Ilımlı Görünüm

Öncü veriler, son dönemde döviz kurundaki ılımlı görünüm ve iç talep gelişmelerinin yansımalarıyla birlikte temel mal grubunda fiyat artışının diğer gruplara kıyasla ılımlı seyrettiğine işaret etmektedir. Özetle, öncü göstergeler temmuz ayında aylık tüketici enflasyonunu yukarı çekecek kalemlerin enerji, işlenmemiş gıda, alkol-tütün grupları olduğuna, buna karşın bu grupların dışlandığı çekirdek göstergelerde artışın görece daha sınırlı seyrettiğine işaret etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası
Konya'da her 5 kişiye 1 otomobil düşüyor