Minik kispetler, altın kemer yolunda

Gönlünü ata sporuna kaptıran minik güreşçiler, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan olup altın kemere ulaşmak için zorlu bir süreçten geçiyor- 10 yaşından itibaren altın kemer almaya şartlanan minik kispetler, Ali Gürbüz ve Orhan Okulu gibi Kırkpınar

ANTALYA (AA) - MUSTAFA ÇİFTÇİ - ORHAN KUZU - Ata sporu yağlı güreşleri yaşatmak için 10 yaşından itibaren kendilerini spora adayan minik kispetler, altın kemere ulaşmak için ter döküyor.

Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki nar ağaçları arasından güneş yüzünü gösterdiği anda hayallerinin peşinde koşmaya başlayan minik güreşçiler, evlerinde başlıyor antrenmana. Isınma hareketlerinin ardından kondisyon için mekik ve şınav çeken, en küçüğü 10 yaşındaki güreşçilerden kimisi arkadaşından kimisi de ağabeyinden görerek sahalara yönelmiş.

Anne ve babalarına destek için odun kıran, keçi ve koyunları için saman balyaları taşıyan çocuklar, balkonlarına astıkları kispetlerini toplayıp, pet şişeler içine koydukları yağlarını alıp, anne ve babalarından helallik isteyip yollara düşüyor.

Döşemealtı Belediyesi tarafından yaptırılan soyunma odalarında, hocaları Mustafa Kara kontrolünde kispetlerini giyen çocuklar daha sonra sahaya çıkıyor. Kavranmaları güç olsun diye yağlanan minik pehlivanlar, Ali Gürbüz ve Orhan Okulu gibi Kırkpınar'da başpehlivan olmuş güreşçileri örnek alarak peşreve başlıyor.

Futbolun ünlü kramponları Messi, Ronaldo, Eto'o, Neymar gibi çok para kazanmak yerine ata sporuyla mütevazı bir hayat sürmeyi tercih eden güreşçiler, hırslarıyla dikkati çekiyor.


- Gönüllerini yağlı güreşe kaptırdılar


Yağlı güreşe gönlünü kaptıran, 6. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Mustafa Nas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, futbola merakı olduğu için ilk başlarda hem futbol hem de güreş okulunun antrenmanlarına katıldığını söyledi.

Başladıktan 2 ay sonra futbol okulunu bırakarak kendisini tamamen güreşe verdiğini ifade eden Nas, "Güreşi çok sevdim. Futbolu bıraktım, güreşe devam ettim. Kırpınar'a gitmeyi düşünüyorum. Antrenmanlarımı çok sıkı yapıyorum. Çalışmak bizden, takdir Allah'tan." dedi.

Mustafa'nın annesi Rahime Nas ise oğlunun kuzenlerine özendiği için güreşe yöneldiğini kaydetti. Teşvik için çocuklarına güreş antrenmanlarına her gittiğinde 5 lira verdiklerini belirten Nas, "Babası 'Güreş antrenmanına her gidip gelmene 5 lira para vereceğim' dedi. Öyle olunca Mustafa'nın hoşuna gitti. Bir süre sonra babasından para almamaya başladı. 'Baba ben bunu sevdim, gelip gideceğim' dediği için biz de oğlumuza destek oluyoruz." diye konuştu.

Yaşanan sakatlıklar yüzünden başlarda biraz çekindiğini de belirten Rahime Nas, şöyle devam etti:

"Kulak arkasına vurmalar, boyuna yapılan temaslar beni korkutuyordu. Olacağı her yerde olur ama işte anne yüreği kaldırmıyor. Pek istemiyordum ama oğlan istiyor, babası da istiyor, biz de 'Hayırlısı neyse o olsun' dedik. 'Anne, baba ben bu işi istemiyorum' derse kendi bilir artık. Şimdilik babasıyla arkasında durmak istiyorum."

Mustafa Nas'ın babası Osman Nas, oğlunun katıldığı 6 organizasyonda 5 birincilik, 1 üçüncülüğünün bulunduğunu, elde edilen başarıların kendilerini de evlatlarını da mutlu ettiğini dile getirdi.

Oğlunun Ali Gürbüz, Orhan Okulu gibi dereceler elde etmesi için ne gerekiyorsa yapacağını belirten Osman Nas, "Dereceler alsa, adını duyursa bizim için gurur olur. Futbol merakı vardı ama şu an futbola ilgisi yok. Güreşe tüm gücüyle sarılıyor. Bir Orhan Okulu, Ali Gürbüz olma hayali var. Başpehlivanların güreşlerini izleyip, neler yaptıklarını analiz ediyor." ifadelerini kullandı.


- 13 yaşındaki Mustafa, İsmail Balaban'ı örnek alıyor


Ailesinin keçilerini otlamasına yardım eden, güreşe kendi isteğiyle başlayan 13 yaşındaki Mustafa Erdem de birçok yağlı güreş yarışmasında birincilik, ikincilik ve üçüncülüklerinin bulunduğunu söyledi.

En büyük hedefinin başpehlivan olup altın kemeri kaldırmak olduğunu ifade eden Mustafa, "Kemerin sahibi olmak istiyorum. Başpehlivanlardan İsmail Balaban'ı örnek alıyorum." diye konuştu.

Evin bir oğlu olduğu için, güreşmesine izin verilmeyen, güreşe gittiği zaman ailesi tarafından dayak yiyen Mevlüt Erdem ise oğlunun altın kemere uzanması için elinden gelen desteği vereceğini belirtti. Üç oğlu olduğunu anlatan Erdem, şunları kaydetti:

"İki oğlum güreşiyor. 3'üncüsü de ilerleyen süreçte başlayacak. Bu işin sonunu getirmek için mücadele edeceğim. Antrenmanlarını yapıyor, yarışmalarına katılıyor. Boş vakitlerinde de davarımızı güdüyor, odunumuzu kırıyor."


- Mustafa Kara: "Sözünün eri olmayı öğretiyoruz"


Döşemealtı Belediyesi Kırkgöz Gençlik Spor Hizmetleri Müdürlüğü Güreş Antrenörü Mustafa Kara da çocukları 10 yaşından itibaren güreş okuluna aldıklarını bildirdi. Okulda çocukları başpehlivanlığa kadar yetiştirdiklerine işaret eden Kara, "Çocuklarımızla devamlı iç içeyiz. Kötü alışkanlıklardan kurtarmak için mücadele veriyoruz. Ata sporumuzu geliştirmeye çalışıyoruz. 10 yaşından itibaren kendilerini başpehlivanlığa odaklıyorlar. Öncelikle iyi ahlak ve sözünün eri olmayı öğretiyoruz." dedi.

Kara, yaz döneminde okulda yaklaşık 30 çocuğun eğitim aldığını bildirdi.

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç de bölge için önemi gün geçtikçe artan yağlı güreşleri her konuda desteklediklerini söyledi.

Kurdukları spor kulübüyle spor faaliyetlerinde yoğunluğu ata sporuna ayırdıklarını dile getiren Genç, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda kulüp binamızı yeniden dizayn ettik. Kulüp binasında konaklama yerleri, yemek mekanları yer alıyor. Kamp yapabilecekleri tesisleri tamamladık. Kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak amacıyla 10 yaşından itibaren çocuklarımızı, ailelerinin de ilgisiyle yönlendiriyoruz. Hemen hemen her boyda güreş sporcumuz bulunuyor. Çocuklarımız altın kemerin sahibi Orhan Okulu ile beraber çalışma imkanı buluyor."

AA

Spor Haberleri

Konyaspor maçı öncesi Adana Demirspor’da ayrılık
Dünyanın En Hızlı Bisikletçileri Konya’da Buluşacak
Konyaspor-Hatayspor maçında düdük Çakır'da
1922 Konyaspor, Yozgat Belediyesi Bozok Spor'u 2-1 Mağlup Etti
Eski futbolcu ve teknik direktör Tayfur Havutçu yoğun bakıma kaldırıldı