KAHİRE (AA) - AHMED HALİFE - Mısır'da altın fiyatlarının artmasının ardından gençlerin evlilik sürecini kolaylaştırmak için sosyal medya üzerinden başlatılan "Altınsız düğün" kampanyası ülkede tartışmalara yol açtı.
Düğünlerde altın âdetinin kaldırılması ve evlilik masraflarının azaltılması için başlatılan kampanyayla söz konusu gençlerin problemlerinin aşılması hedefleniyor. İstatistikler ülkede yaşının ilerlemesine rağmen evlenememiş milyonlarca gencin bulunduğuna işaret ediyor. Evlenmek istemesine rağmen katı geleneksel kurallar gereği bunu gerçekleştiremeyen gençleri harekete geçiren söz konusu kampanya ülkede tartışmalara yol açtı. Söz konusu kampanyaya bazı genç kızlar destek verirken, büyük bir çoğunluğu bu girişimi doğru bulmuyor.
"Adetlere başkaldırı" olarak nitelendirilen söz konusu kampanyanın, gelenek ve göreneklerin en çok yaşatıldığı ülkenin güney bölgesinde başlatılması da dikkatleri çeken başka bir konu. Sosyal medya üzerinden yapılan "altınsız düğün" çağrısına ilk destek güney bölgesinde bulunan Kina iline bağlı "Neci el-Cedid" köyünden geldi. Köy camisinde toplanan aileler, harekete geçerek nesilden nesile aktarılan ancak gençleri maddi anlamda sıkıntıya sokan ağır adetleri kaldırdıklarını duyurdu. Kampanyaya gösterilen ilginin artmasıyla Neci el-Cedid köyünü, "Kum Bilal" ve "Berahime" köyleri takip etti.
Rağbet gören kampanyaya sosyal medyada "Altına gerek yok", "Beni altınsız evlendirin" ve "Evlilik masraflarının abartılmasına karşı" gibi bir çok isim altında destek veriliyor.
Luksor kentinde kampanyanın öncülerinden İlam Ramazan (35), bir gramı (21 ayar) 500 cüneyhe (yaklaşık 50 dolar) yaklaşan altın fiyatları nedeniyle toplumdan büyük destek görmesi nedeniyle böyle bir girişimi başlattıklarını ifade etti.
- "Kampanya tartışmalara yol açtı"
Evli ve iki çocuk babası olmasına rağmen, yoksulluk oranlarının ve altın fiyatlarının artması nedeniyle evlenemeyen gençler için böyle bir girişime öncülük ettiğini belirten Ramazan, "Gençlik gruplarının sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden başlattığı "altınsız düğün" kampanyası çağrısına ilk olumlu yanıt Neci el-Cedid köyünden geldi. Kampanya geleneklerine bağlı aile reisleri arasında tartışmalara yol açtı. Ancak bazı aileler bu kampanyaya destek verdi." dedi.
Ramazan Luksor'da girişimi başlatanların Ağustos ayının ortasında milletvekilleri, hükümet yetkilileri ve gazetecilerin de katılacağı bir basın toplantısı düzenlemeyi planladığını belirtti.
Facebook'taki "Altının kaldırılması için beraberiz" isimli sayfayı açan Beni Suveyf ilinden İslam Said, evlilik masraflarının artması nedeniyle evlenemediğini belirterek, "İlk olarak 2013'te böyle bir çağrıda bulundum ancak büyük bir kabul görmemişti. Kampanyanın geniş çapta destek görmesinin sebebi, altın fiyatlarının ilk kez bu derece yükselmesidir." ifadelerini kullandı.
Giza ilinde yaşayan Rihab Uleyve (24), "Bu, gayet güzel bir fikir. Evlilik sürecinde altın konusunda yapılan abartı, erkek meclislerinde methedilen bir ürüne dönüşen kadına hakarettir." dedi.
İslam dininin mihr konusunda abartıyı hoş görmediğini ifade eden Uleyve, kadınlardan altınla değerlendirmeyi reddetmelerini istedi. Uleyve, ekonomik şartlar göz önüne alındığında bu katı adetlerin gençler için bir zulüm haline geldiğini kaydetti.
- "Hiçbir genç kız bundan mahrum edilemez"
Üniversite mezunu Şuruk Ganim (22), düğünde altın takılması gerektiğini savunarak, "Eğer erkek tarafı altın satın alamayacaksa başka bir şeyle değiştirilebilir ancak bu adetin kaldırılması gerekmez. Hiçbir genç kız bundan mahrum edilemez." diye konuştu. Ganim, kampanyanın gerçekçi olmadığını ve uygulanmasının zor olduğunu ifade etti.
Giza ili Vakıflar Müdürlüğü Vekili Abdunnasır Belih, İslam dininin mihrin abartılmamasını öğütlediğini ifade ederek, Hz. Muhammed'in ve ashabının mihr konusundaki tutumlarını örnek gösterdi.
Sahabilerden bazılarının Kur'an-ı Kerim'den ezberinde olan sureleri eşine öğretmek şartıyla evlendiğini hatırlatan Belih, bu ay kadınlar için büyük camilerde "Mihrin abartılması" konulu konferansların yapılacağını kaydetti.
Hükümete bağlı İstatistik Merkezi tarafından geçen sene hazırlanan rapora göre, ülkede 35 yaşı aşmasına rağmen bekar olan 11 milyonu kadın 13 milyon 500 bin Mısırlı bulunuyor.
AA