MKÜ'den vücutta eriyebilen implant

Mustafa Kemal Üniversitesinde, TÜBİTAK desteğiyle yürütülen projeyle tamamen yerli malzemelerden vücutta eriyebilen implant üretildi- Proje Yöneticisi Doç. Dr. Şahin: - "Ürettiğimiz malzemenin en büyük özelliği, vücut içerisinde kendiliğinden çözülüyor ve

HATAY (AA) - HALİT DEMİR - Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) uygulanan proje kapsamında, tamamen yerli malzemeden vücutta eriyebilen ve herhangi bir toksit etkisi bulunmayan implant üretildi.

MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Şahin, AA muhabirine, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumunun (TÜBİTAK) insan vücudunda eriyebilen ve herhangi bir zehirli madde içermeyecek implant üretilmesine yönelik çağrılı proje duyurusu sonucu çalışma başlattıklarını söyledi.

Projelerinin bir milyon 100 bin lira destekle kabul edildiğini aktaran Şahin, MKÜ'den 7 kişilik ekiple üretime geçmek için kolları sıvadıklarını ifade etti. Şahin, ilk etapta birtakım denemeler yaptıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Projemizin iki ayağı bulunuyor. Bir kısmı Tıp Fakültesinde diğer kısmı da Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünde gerçekleşiyor. Proje kapsamında, yerli implant üretimi için magnezyum üzerinde çalışma yapıyoruz. İnsan vücudunda en fazla magnezyum bulunduğundan vücutta herhangi bir tepkime veya antireaksiyon göstermiyor. İnsan vücudu ile uyumlu bir malzeme. Ürettiğimiz malzemenin en büyük özelliği vücut içerisinde kendiliğinden çözülüyor ve herhangi bir toksit (zehirli madde) etkisi oluşturmuyor olmasının yanında ikinci ameliyata ihtiyaç duyulmaması ve maliyet açısından oldukça uygun olmasıdır."

İmplantın daha çok eklem yerlerinde kullanılacağını anlatan Şahin, Türkiye'nin bu alanda kendi implantını üreterek dışa bağımlılığını azaltacağını söyledi.

- Projede yüzde 65'lik başarı

MKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zafer Yönden de projenin ikinci ayağı olarak magnezyum bazlı malzemenin canlı üzerinde etkilerinin araştırılması için deneylerin yapıldığını belirtti.

Şu anda laboratuvar ortamından istenen malzemenin üretildiğini dile getiren Yönden, şöyle konuştu:

''İkinci etapta laboratuvar ortamında üretilen bu malzemeyi gerekli etik izinleri alarak tavşanlar üzerinde denemeye başladık. Deney hayvanlarının diz eklemlerinde oluşmuş hasarlara üretimi yapılan implantı yerleştirdik. İlk olarak, değişik zaman periyotlarında alınan kan ve doku örneklerinde yapılan incelemelerle bu malzemenin dokularında meydana getirdiği iyileştirmeye bakıyoruz. İkinci olarak iyileşme meydana gelirken vücutta herhangi bir alerjik yada toksit reaksiyonun oluşup oluşmadığına, değişik doku ve organ incelemeleri ile vücuda zarar verip vermediğine bakıyoruz. 3 yıl sürecek projenin yüzde 65’lik kısmını tamamladık ve sonuçlar beklediğimiz gibi. Şu anda projenin hayvan deneyleri kısmı yürüyor ve implantlar tavşanların dizlerine başarılı operasyonlarla yerleştirildi."

Deneme çalışmalarının devam ettiğini belirten Yönden, projenin tamamlanmasıyla patent başvurusunda bulunacaklarını ve normal maliyetin yüzde 10'una denk gelecek magnezyum türevli malzemeyi Türkiye ve dünya çapında kullanıma sunacaklarını söyledi. Yönden, bu sayede dışa bağımlılığın azaltılarak üretilen malzemenin satışının yapılabileceğini sözlerini ekledi.

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri