KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünce yürütülen "Mobil Ortamda Yüz Görüntülerinden Yaş Tahmini Projesi", cep telefonu veya tabletle fotoğrafı çekilen kişinin yaş aralığının tahmin edilmesine imkan sağlıyor.
KOÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Orhan Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini belirtti.
Proje kapsamında her yaş aralığından kişilerin fotoğraflarını veri tabanına yüklediklerini, şu ana kadar bin fotoğraf kaydettiklerini aktaran Akbulut, "Mobil ortamda, yüz görüntülerinizden yaşınız hakkında bir tahmin yapılabilecek." dedi.
İnsan yüzlerinin belirli bir karakteristik özelliği olduğu bilgisini veren Akbulut, bebek, ergen, orta yaşlı veya yaşlıların yüz hatlarının birbirinden çok farklı olduğunu ifade etti.
Akbulut, veri tabanlarında her yaş kategorisinden yüz görüntülerinin bulunduğunu ifade ederek "Mevcut yüz görüntülerini kullanarak bebekler için ortak bir karakteristik çıkartacak şekilde öz nitelikler belirliyoruz. Örneğin elimizde 100 tane bebek görüntüsü varsa bunu kullanarak tek bir öz nitelik çıkartmak istiyoruz. Yani öyle bir öz nitelik bulalım ki yeni bir yüz görüntüsü geldiğinde bunun bebek görüntüsü mü yoksa başka bir görüntü mü olduğunu ayırt edebilelim." diye konuştu.
- Kalabalık ortamlarda da kullanılabilecek
Proje üzerinde 8 aydır çalışma yaptıklarını ve tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Akbulut, "İlk aşamada android işletim sistemi üzerine uygulamayı düşünüyoruz. Diğer platformlar için biraz daha zamana ihtiyacımız var." dedi.
Akbulut, uygulamanın aynı anda birden fazla kişinin yaş tahmininde kullanılabileceğine işaret ederek şunları söyledi:
"Kalabalık bir ortam var, telefonumuzla karşı taraftaki kişilerin fotoğrafını çektim. Sistem otomatik yüz tespit algılamasıyla kalabalık ortamdaki her bir yüzün yaş tahmin aralığını çıkartacak. Burada biz, ilk aşamada 'Kişi 18 yaşındadır, 20 yaşındadır, 60 yaşındadır' gibi sonuç alma yerine, 'Kişi bebek kategorisindedir, çocuk kategorisindedir, ergen kategorisindedir, kişi orta yaşlıdır, kişi aşırı yaşlıdır' gibi sınıflandırma yöntemini tercih ettik. Şu anda her kategoride 200 olmak üzere bine yakın yüz görüntümüz var. Bu uygulamanın, güvenlik uygulamaları başta olmak üzere, insan-bilgisayar etkileşimi ve yüz takibi gibi yaygın kullanım alanları bulunmaktadır. Projenin devamında, bir kişinin yüz görüntüsünü aldığımızda sitemin bize, 'Bu kişi 25 yaşındadır, 26 yaşındadır' demesini istiyoruz. Bunun için veri tabanını genişletmek, her yaş grubundan yüz görüntüsü almak gerekiyor. Literatürde farklı yöntemler var ama bizimki mobil ortamdaki kişilerin yaşlarını tahmin edebiliyor."
"Yüz tespiti, yüz doğrulama ve sınıflandırma" gibi aşamaları bulunan sistemden elde edilen sonuçların tutarlı olduğuna dikkati çeken Akbulut, başarı oranını artırmak ve veri tabanını genişletmek istediklerini kaydetti.
AA