Mozaik bulunan yonca tarlasında kazı çalışması sürüyor

Konya'nın Beyşehir ilçesinde geçen yıl tespit edilen, bin 400 yıllık olduğu değerlendirilen mozaiğin bulunduğu yonca tarlasında kazı çalışmaları sürüyor- Konya Müzeler Müdürü Benli: - "Buranın bir villa olduğunu düşünüyoruz. Tabii kazı devam ettiği sürece

KONYA (AA) - Konya'nın Beyşehir ilçesinde geçen yıl tespit edilen, üzerinde insan ve çeşitli hayvan figürlerinin yer aldığı, bin 400 yıllık olduğu değerlendirilen taban mozaiğinin bulunduğu yonca tarlasında kazı çalışmaları devam ediyor.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Yunuslar Mahallesi'ndeki tarihi mozaiğin bulunduğu yonca tarlasında devam eden kazı çalışmalarını inceledi.

Benli, burada taban mozaiğinin bulunduğu 60 metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Bölgede 2015 yılının Aralık ayında kaçak kazı yapıldığına yönelik bir ihbar üzerine harekete geçtiklerini ve alanı değerlendirmeye aldıklarını ifade eden Benli, "Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden izin alındıktan sonra aynı tarihlerde alanda küçük bir tespit çalışması yapıldı. Bu çalışmayla birlikte bugünkü alan ortaya çıkarıldı" dedi.

Benli, 2016 yılına gelindiğinde Bakanlığın izni ile söz konusu alanda kazı çalışmalarının başlatıldığını vurgulayarak, "Buranın bir villa olduğunu düşünüyoruz. Tabii kazı devam ettiği sürece farklı şeyler çıkabilir. Konya bölgesinde mozaik elbette var ama ilk defa figürlü, bu kadar güzel bir mozaik tespit edilmiş oldu. Bunların tamamı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bildirildi" dedi.

Çalışma yapılan alanda büyük bir sahne olduğuna dikkati çeken Benli, yaklaşık bin 400 yıllık olduğunu değerlendirdikleri mozaik üzerinde insan ve çeşitli hayvan figürlerinin yer aldığını bildirdi.

Mozaikte küçük çapta bir tahribat bulunduğunu, bunun giderilmesi için önümüzdeki günlerde restorasyon çalışması yapılacağını anlatan Benli, "Çalışmaları hemen bitirip, gerekli koruma önlemlerini aldıktan sonra, ne yapıp, nasıl proje üreteceğimizi karar vermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Benli, mülkiyeti bir şahısa ait olan alanda kamulaştırma için de gerekli çalışmalara başlandığını dile getirerek, kazı çalışması yapılan arazinin sahibine teşekkür etti.

Kazı çalışmaları yürütülen sahanın, güvenlik kameraları ve güvenlik görevlisi ile koruma altına alındığını aktaran Benli, Beyşehir bölgesinin tarihi Eşrefoğlu Camisi, Eflatunpınarı ve Fasıllar gibi tarihi mirası ile turizm potansiyeli çok yüksek bir yerleşim yeri olduğunu, kazı alanının da turizm açısından Beyşehir'in yeni kazancı olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı