PARİS (AA) - Anadolu'nun en önemli kültürel miraslarından olan mozaiklerin önemli bir bölümünün tanıtımını kapsayan "Mozaik Yolu" projesi için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nda (UNESCO) etkinlik düzenlendi.
Günümüze kadar sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinin yer aldığı bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan mozaik eserlerle ilgili, "Mozaik Yolu" projesinin 40. Dünya Miras Komitesi Oturumu Toplantıları kapsamında tanıtım konferansı düzenlendi.
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, konferansta yaptığı konuşmada, projeye konu olan mozaiklerin bölgede, M.Ö. 4000 yılından beri yaşamış insanların kültür ve tarihini yansıttığını belirtti.
Projeye destek olan ve etkinliği düzenleyenlere teşekkür eden Bokova, Gaziantep'in aynı zamanda binlerce sığınmacıya da ev sahipliği yaptığını ve bu durumu takdir ettiğini kaydetti.
Dünya Miras Komitesi toplantılarının dünyadaki bütün toplumları bir araya getirdiğini anlatan Bokova, böylece farklı kültürlerin kendi birikimlerini diğer insanlarla paylaşabildiğini ifade etti.
40. Dünya Miras Komitesi Başkanı, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü, Büyükelçi Lale Ülker ise projeye konu bölgenin yüzyıllar boyunca, kültürel, sosyal ve ticari ilişkilerin önemli bir merkezi olduğunu belirtti.
Bu bölgede yapılan kazılarda elde edilen mozaiklerin çok etkileyici bulduğunu vurgulayan Ülker, bu mozaiklerin aynı zamanda bölgenin tarihi ve yaşam tarzı konusunda geniş bir bilgi kaynağı oluşturduğunu bildirdi.
Etkinliğin resepsiyon bölümünde konuşan TURKEY ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da derneklerinin temel rolünün Türkiye'nin kültürel mirasını korumak ve bu mirası uluslararası platformlarda tanıtmak olduğunu anlattı.
Daha önce projenin tanıtımını İsviçre ve İtalya'da yaptıklarını aktaran Sabancı, projeye konu bölgenin aynı zamanda bir turizm destinasyonu olmasını arzuladıklarını ifade etti.
Kültürel mirasların tüm insanlık ve gelecek nesiller için korunması gerektiğine işaret eden Sabancı, bu nedenle bu tür bir projeye destek verdiklerini kaydetti.
Projenin tanıtım toplantısına AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve 24. Dönem TBMM Türkiye-Fransa Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi olarak atanan Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, Türkiye'nin OECD Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, çok sayıda büyükelçi, UNESCO yöneticileri ve diplomatlar katıldı.
Resepsiyonda ayrıca mozaiklerin tanıtıldığı bir defile düzenlendi ve konuklara Şanlıurfa mutfağından yemekler ikram edildi.
AA