MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut:

"(FETÖ'nün darbe girişimi) Reel göstergelere baktığımızda mikro anlamda Mersin özelinde bu olaya bağlı yaşadığımız sıcak bir olumsuzluk yok. Mersin girişimcisi işine odaklanmış, üreticisi işine odaklanmış çalışıyor. Dünya ekonomisine entegre bir kent olar

MERSİN (AA) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, FETÖ'nün darbe girişiminin Mersin ve ülke ekonomisi üzerinde ciddi bir olumsuz etkisinin olmadığını belirtti.

MTSO binasında düzenlenen basın açıklaması öncesinde darbe girişimi sırasında şehit olanlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Aşut, yaptığı açıklamada, millet olarak demokrasi nöbetleriyle dünyada fark yarattıklarını ve vatana, cumhuriyete nasıl sahip çıkılması gerektiğini herkese gösterdiklerini söyledi.

Ülkenin normalleşme sürecine girmesi için sorumlulukların gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Aşut, Mersin iş dünyasının bugünden sonra işine, üretime, ihracata ve istihdama odaklanmasını istedi.

Aşut, siyaseten hedeflerine ulaşamayan çevrelerin, ekonomik anlamda ülkeye zarar vermesine izin vermeyeceklerinin altını çizerek, Mersin iş dünyasının işinin başında olduğunu aktardı.

Aşut, darbe girişiminin ekonomi üzerindeki etkilerini de değerlendirerek, şunları kaydetti:

"Reel göstergelere baktığımızda mikro anlamda Mersin özelinde bu olaya bağlı yaşadığımız sıcak bir olumsuzluk yok. Mersin girişimcisi işine odaklanmış, üreticisi işine odaklanmış çalışıyor. Dünya ekonomisine entegre bir kent olarak küresel anlamda da olumsuz bir dönüş yok. Makro anlamda baktığımızda ise böylesine büyük bir olay yaşamamıza rağmen dövizde basit bir yükselmenin dışında, ki bu da geçici olacaktır, ciddi bir olay yok. 2008 krizinde bile teslim olmayan Türk iş dünyası, bu darbecilerin ve dış mihrakların ekonomik savaşına teslim olmamıştır, olmayacaktır. Biz Mersin iş dünyası olarak tarım, sanayi, lojistik, turizm alanlarında ülkemizin öncü kenti olmaya, bu alanlarda devam eden projeleri tamamlamaya yılmadan devam edeceğiz. Mersin hiçbir zaman ağlayan bir kent olmadı. Yaptıklarıyla aldığından fazlasını ülkesine veren bir kent oldu. Bununla gurur duyuyorum. Eğer vergi verme oranı ve miktarı bir kriterse bu gün Mersin ülkenin altıncı büyük ekonomisidir. Ülkenin zenginliğidir."

- Kentteki Suriyelilerin durumu

Mersin'in sadece ekonomisiyle değil, sosyal yaşamıyla, hoşgörü kültürüyle, huzuruyla ülkenin zenginliği olduğunu ifade eden Aşut, kentin çok sayıda Suriyeliye kucak açtığını anımsattı.

Aşut, bu durumdan sonra bazı olumsuzların yaşandığını anlatarak, "Bu kent kısa sürede nüfusunun neredeyse dörtte biri kadar göç aldı. Suriyeli kardeşlerimize kucak açtı. Bunu hazmetmek, sorunsuz bir şekilde bu süreci geçirmek kolay değil. Elbette sorunlar var, uyum çabaları henüz yeterli değil, küçük esnafta sıkıntı var, çalışma izinleri, oturma izinleri gibi birçok konuda sıkıntılar var. Ancak, biz en başından beri bu bir ekonomik sorun değil, insanlık sorunudur dedik. Bize kucak açmak yakışır dedik." diye konuştu.

Aşut, "Mersin'de Suriyeli istemiyoruz" gibi yakışıksız, ırkçı ve düşmanlık içeren sloganları reddediklerini belirterek, Mersin'in tarihine, ruhuna, kültürüne aykırı olan bu ifadeleri kınadıklarını dile getirdi.

Aşut, MTSO'ya kayıtlı Suriyelilere ait 700'e yakın şirket bulunduğunu belirterek, "Bunlar çok çeşitli alanlarda üretim yapan, istihdam sağlayan yasalara göre kurulmuş şirketlerdir. Bizim amacımız bu insanların becerilerinden yararlanmak, Mersin’e ve ülkemize uyumlarını sağlamak olmalıdır. Düşmanlık yaratmanın bize yararı olmadığı gibi, bize yakışan bir şey de değildir. Biz veren el olalım, biz insanlığı kucaklayalım. Eğer 15 Temmuz faciasını def ettiysek, bu hayırların karşılığı olan bu duaların, mazlumun yanında olmanın manevi etkisi unutulmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Ekonomi Haberleri

Ettat Et Ürünleri A.Ş, Konya’daki Hacıince Tesislerini Satın Aldı
Türkiye vergide birinci ödemede son sırada
Ev Sahipleri Durdurulamıyor! Şimdi de Bunu Yapıyorlar
Gören inanamadı: BİM ev satıyor
Enflasyon Beklentilerinde İyileşme