Muğla'daki Kaunos kazılarının 50. yılı

Arkeolojik araştırmaları Prof. Dr. Baki Öğün tarafından 1966'da başlatılan Ortaca ilçesindeki Kaunos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları 50. yılına girdi- Kazı Başkanı Prof. Dr. Işık:- "Kaunos, arkeoloji biliminin çok fazla sayıda bilinmezlerine ışık tuttu.

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Ortaca ilçesinde bulunan Kaunos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, 50. yılına girdi.

Arkeolojik araştırmaları Prof. Dr. Baki Öğün tarafından 1966'da başlatılan kazı çalışmalarına, 50. yılında Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığında devam ediliyor.

Muğla Valisi Amir Çiçek, İl jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ortaca kaymakamı Fatih Ürkmezer, Köyceğiz Kaymakamı, Gürkan Demirkale ve Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, kazı başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, kazı evinde yaptığı konuşmada, bu sezonki kazı çalışmalarının eylül ayı ortalarına kadar devam edeceğini söyledi.

Antik kentte ilk kazıların 1966'da başladığını anlatan Işık, "Bu yıl Kaunos'ta kazıların 50'nci yılı. Kaunos kazısı, özellikle Türkiye'deki arkeolojik kazı alanları dikkate alındığında uzun soluklu kazıların başında geliyor." dedi.

Kaunos'un Anadolu kentleri arasında önemli bir yeri olduğuna işaret eden Işık, şöyle konuştu:

"Geçen yıllar içerisinde Kaunos kendi kimliğini, kendi karakterini, açığa çıkardığımız dokusuyla gösterdi. Kaunos, mermer malzemeyle yapılmış anıtsal mimarileriyle ünlü değil ama onlardan daha önemli. Çünkü Kaunos, arkeoloji biliminin çok fazla sayıda bilinmezlerine ışık tuttu. Kentte yarım yüzyıl içerisinde çok önemli tarihi yapılar ortaya çıkarıldı." diye konuştu.

Kaunos'ta bulunan ölçüm platformunun, kentin cadde ve sokaklarının rüzgar yönüne göre kurulduğunu gösterdiğine değinen Işık, bunu antik yazarların hep dile getirdiğini ancak arkeolojik belgesinin ilk kez Kaunos'ta açığa çıktığını dile getirdi.

- En çok ziyaret edilen ören yerlerinden

Muğla Valisi Amir Çiçek ise Kaunos Antik Kenti'nin yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından Muğla'da en çok ziyaret edilen üç ören yeri arasında bulunduğunu söyledi.

Antik kentin, UNESCO'nun geçici miras listesinde de yer aldığının altını çizen Çiçek, bölgeye gelen ziyaretçilerin sadece göl kenarından kaya mezarlarına bakıp gitmemesi, kente gelip tarihi dokuyu hissetmeleri için de çalışma yapacaklarını anlattı.

Kaunos'a gelen ziyaretçilerin en az bir gününü bölgeye ayırmasını amaçladıklarını belirten Çiçek, şöyle konuştu:

"O kadar çok tarih var ki burada anlatılamaz. Biz teknelerle tura katılan yabancı misafirlerin kenti görmeleri ve saatlerini geçirmeleri için çaba göstermeliyiz. Bu nedenle bölgedeki yatak kapasitesini artırarak bir turizm paketi hazırlayacağız. Bu pakette gelen ziyaretçilerin bu bölgenin tarihi dokusunu daha iyi anlayacak, daha iyi hissedecek. Dalyan sadece tekne turları ile değil tarihi dokusuyla da tanınacak. O zaman Kaunos Antik Kenti'nin turizme daha çok katkısı olacak. Biz artık bunu teknelerden göstermeyle yapmayacağız. Turlara katılanları kente getireceğiz."

Konuşmaların ardından antik kenti gezen Vali Çiçek ve beraberindekiler, Kaunos kazılarının 50. yılı anısına hazırlanan serginin açılışını yaptı.

AA

Kültür Sanat Haberleri

İstanbul Semt İsimleri: Yaşmak Sıyıran Sokak'ın Hikayesi
Yurtdışından getirilen kültürel miras Galata Kulesi’ne yansıtıldı
Asırlık Yağlıpınar Camii harabeye döndü
Sezen Aksu’dan Diziye Özel Ağıt: De Mardin, Uzak Şehir Dizisinde İlk Kez Yayınlanacak
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Tarık Buğra’yı Vefatının 30. Yılında Andı