Muhafız Alayı darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 kişi hakkında açılan davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklardan eski uzman çavuş Fikret Duru, darbe girişiminde yer almadığını, üstlerinin emriyle 15 Temmuz gecesi tatbikat için karargaha geldiğini söyledi.

Darbe girişimi akşamı 3 araçla saat 23.30'da kışla dışına çıkarıldıklarını belirten Duru, nereye götürülecekleri konusunda kendilerine bilgilendirme yapılmadığını öne sürdü.

Kısa bir yolculuktan sonra TRT yerleşkesine geldiklerini fark ettiğini iddia eden Duru, burada sanık eski binbaşı Anıl Aktaş'ı gördüğünü kaydetti.

Duru, "Anıl binbaşı, toplanmamızı isteyince üç araçtaki personel aşağı indik. Anıl binbaşı beni yanına çağırıp bana 'Görevin TRT binası giriş ve çıkış kapısı. İçeri kimseyi sokmayacaksın. Emniyeti sana ait, askerlerine silahlarını yarı dolduruş yaptır.' emrini verdi. Ben de 3 uzman ve 6 erle TRT binasına giderken, askerlere mermi verildiğini duydum ve onlara mermi takmamaları için emir verdim." dedi.

Binanın önündeki askeri araçta elleri kelepçeli siviller gördüğünü aktaran Duru, bu kişilerin başında nöbet bekleyen askerlerin olduğunu fark ettiğini anlattı.

Askerlere derdest edilenlerin kim olduğunu sorduğunda söz konusu kişilerin TRT'nin özel güvenlik çalışanları olduğu bilgisini aldığını ifade eden Duru, "Ters giden bir şeyler olduğunu anladım. Bu sırada nizamiye bölgesinden 'Ne mutlu Türküm diyene' ve 'en büyük asker, bizim asker' şeklinde sesler gelmeye başladı. Akabinde helikopter nizamiye bölgesine ateş etti. Bunun üzerine emrimdeki askerleri güvenli bölgeye aldım." diye konuştu.

TRT nizamiyesinde bulunduğu süre boyunca kanunsuz bir eylemde yer almadığını savunan Duru, FETÖ ile irtibatının bulunmadığını iddia ederek tahliyesini istedi.

- "Emirleri sorgulama konumunda değilim"

Sanık eski uzman çavuş Mithat Erzurum da üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek savunmasına başladı.

Yaklaşık 8 yıl Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görev yaptığını belirten Erzurum, 15 Temmuz 2016'da diğer günlere nazaran mesailerinin erken bittiğini kaydetti.

Saat 21.00'de arkadaşı Sinan Dursun'un kendisini arayarak tatbikat olacağını, ivedi bir şekilde karargaha gelmesi gerektiğini söylediğini aktaran Erzurum, "Alaya gittiğimde uzman çavuşlar Şinasi Karabağ, Resul Soy, Ömer Kurt ile takım komutanı üsteğmen Hakan İnan Bıçaksız, bölük komutanı yüzbaşı Recep Karabayır, binbaşı Anıl Aktaş, binbaşı Fedakar Akça ve askerleri gördüm. Anıl binbaşının talimatıyla telefonlarımız toplandı ve araçlara bindirilerek TRT yerleşkesine götürüldük." ifadelerini kullandı.

O gece emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, komutanlarının verdiği emirleri sorgulama konumunda olmadığını belirten Erzurum suçsuz olduğunu savundu.

- "Tatbikat için çıktık, kendimizi TRT'de bulduk"

Sanık eski uzman çavuş Ali Tuncay ise evinde bulunduğu sırada tatbikat başladığı haberini alması üzerine arkadaşıyla karargaha geldiklerini söyledi.

Teçhizatlarını aldıktan sonra içtima alanına çıktığını belirten Tuncay, mangaların karışık bir şekilde oluşturulduğunu, bu şekilde araçlarla TRT'ye götürüldüklerini kaydetti.

TRT yerleşkesine geldiklerinde askerler arasında kargaşanın hakim olduğunu, manga düzenin bozulduğunu anlatan Tuncay, giriş kapısının yakınındaki kulübede elleri kelepçeli güvenlik görevlisi gördüğünü aktardı.

Güvenlik görevlisinin kelepçesini açtığını ifade eden Tuncay, daha sonra giriş kapısına yeniden geldiğinde sanık eski albay Muhammet Tanju Poshor'un burada toplanan halkı ateş etmekle tehdit ettiğine şahit olduğunu belirtti.

Yaralı bir arkadaşını alarak saat 03.00 sıralarında karargaha döndüğünü söyleyen Tuncay, "Tatbikat için çıktık, kendimizi TRT'de bulduk. Olaylar tamamen irademiz dışında gelişti. Biz o gece komutanların talimatını yerine getirdik. TRT'ye götürüleceğimiz konusunda bize bilgi verilmedi. Darbe girişimini TRT'de olduğumuz sırada öğrendik. Uzman çavuşların komutanların emrini sorgulaması mümkün değil. Bunu bilmeyen yoktur. Suçsuzum, tahliyemi istiyorum." savunmasını yaptı.

Tutuklu sanıklar Gencer Coşkun ve Doğuş Aktaş da suçlamalara ilişkin savunma yaptı.

Duruşmaya, pazartesi günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.

 

Gündem Haberleri

Nevşehir’in Genç Ustaları 1,6 Milyon TL Kazandı!
Konya'da hava 8 derece olursa, Alanya denize girer
Futbol sahası patates tarlasına döndü
Bir yılda 230 milyon kişi uçtu
Kim Milyoner Olmak İster'in Yılbaşı geliri çocuklara gidiyor