ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi'nde güneş enerjili araçtan deprem şiddetini ölçmeye, robot koldan atık suların arıtılmasına kadar birbirinden ilginç projelerin sergilendiği "Mühendislik Fakültesi 1'inci Öğrenci Proje Şenliği"nin açılışı yapıldı.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Yapıcı, üniversite yerleşkesindeki etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, 20'den fazla projenin yer aldığını söyledi.
Yapıcı, fakültenin son sınıf öğrencilerinin projelerinden oluşan şenlikte amaçlarının, öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratiğe aktarmak olduğunu belirtti.
Aynı zamanda bu tür etkinliklerle öğrencilerin somut bir şeyler üretmesini sağladıklarının altını çizen Yapıcı, "Öğrendikleri teorik bilginin hayatta nasıl faydalı olacağını bizzat kullanarak, yaşayarak görecekler. Mesela öğrencilerimizin sismograf üretmişler. Sismografların genelde mekanik olduklarını söylediler ama arkadaşlar elektronik yöntemlerle çalışarak sismograf yapmışlar hem çok kompak hem de çok hassas" diye konuştu.
Projelerin gelişmesinin mümkün olduğunu ifade eden Yapıcı, piyasanın taleplerini belirleyerek ciddi bir mali destekle yapılan çalışmaların pratiğe aktarılabileceğini söyledi.
Yapıcı, bu etkinlik sonrasında projelerin, öğrencilerin notlarına da yansıyacağını sözlerine ekledi.
- ATA50 Teleskop Otomosyon Sistemi
Elektrik-elektronik mühendisliği bölümünden 5 kişilik grubun yaptığı "ATA50 Teleskop Otomosyon Sistemi" adlı proje ise etkinlikte ilgi çeken çalışmalardan sadece bir tanesi.
Projenin başkanı Çağatay Öztürk, kampüs içerisindeki teleskopun zarar görmesini engellemek amacıyla böyle bir çalışma ortaya koyduklarını belirtti.
Nem, sıcaklık ve rüzgar değerlerine göre teleskopların zarar görmemesini sağlayacaklarını kaydeden Öztürk, "Bu sistem şu anda teleskopta manuel olarak gerçekleşiyor. Biz bunu geliştirerek elektronik olarak sensörlerden bilgileri okuyarak bilgisayar kontrollü olarak yaptığımız çatının otomatik açılıp kapanmasını sağladık" diye konuştu.
Öztürk, 7 ayda oluşturdukları projelerini geliştirmek adına destek beklediklerini söyledi.
Ögrencilerden Batuhan Özden ise 4 arkadaşıyla yaptıkları "3D Yazıcı"nın gelişen teknolojiyle eski usul baskının yerine bu geliştirdikleri baskı türünün tercih edildiğini kaydetti.