Mü’min nasıl olmalı?

Serpil Yalçınkaya

Bu soruyu kime sorarsak soralım herkesin kendince vereceği cevabı ya da cevapları vardır.  Dinimizin temel toplumsal ve bireysel kurallarının yanısıra  herkes kendi algıladığı şekliyle ayrıca bir sıralama yapacaktır.

Gazete, radyo ve televizyon programlarından da tanıdığımız, emekli Selçuklu Vaizi Muzaffer Dereli kaleme aldığı gençlik serisi eserlerinin dördüncüsünde bu konuyu ele almış, derli toplu bir sunumla bu konudaki  genel hatları çizmiş.

Özellikle genç kesime hitap edilse de her yaştan insanın okuyabileceği şekilde hazırlanmış bir eser Mü’min Nasıl Olmalı.

Mü’min sözcüğü Kuran-ı Kerim’de sık olarak karşılaştığımız bir hitap tarzı.

Eserin her bir bölümü  Mü’min Nasıl Olmalı sorusunun cevabının maddeler halinde anlatımı şeklinde. Bakalım bu maddelerle Mü’min Nasıl Olmalı sorusuna hocamız nasıl cevap vermiş.

-Mü’minler Ğayba İman Ederler,

-Namaz Kılar, Zekat Verirler,

-Allah Anılınca Yürekleri Titrer,

-Mü’minlerin Dostu Allah’tır.

-Günahlardan Kaçınırlar,

-İyiliği Emredip Kötülüğü Yasaklarlar,

-Tevbe Ederler,

-Güzel Ahlâklıdırlar,

-Nefislerini Arındırırlar,

-Güzel Hasletlidirler,

-Rızası Karşılığında Canlarını Satarlar,

-Dua Onların Şiarıdır diyor ve ekliyor eserin diğer iki bölümünde Duaların Önemi - Kabulü ve Mü’minlere Vaad Edilen Mükâfatlar ile. Kaynakça bölümü ile de eser sona eriyor.

Yukarda başlıklarını verdiğim her bir bölümde konuyla ilgili ayet ve hadislere yer verilerek konular izah edilmiş, sohbet edercesine akıcı bir uslüp kullanmış. Sayfa altına da ayet ve hadis numaraları verilmiş.

Kitabın sonunda Muzaffer Dereli eserine şu şekilde noktayı koymuş;

“ Genç kardeşlerim!

Mü’minlerin özelliklerini ortalama yüz sahife ile aktarmaya çalışarak ‘Mü’min Nasıl Olmalı’ sorusunun cevabını bulmaya çalıştık. Bu da ancak bir muhtasar ifadesidir. İlâve edilecek ayet, hadis, yaşanmış hadise ve pek çok büyük sözleri vardır. Biz bu kadarla yetindik.

            Sonunda ise bu güzel özellikleri üzerinde toplamaya çalışan mü’minlere, vâdedilen nimetleri aktarmaya gayret ettik. Bu da, bu konudaki haberlerin pek azıdır. Ama bu kadarcık aktarma bile, mü’minlere büyük lûtuf ve ihsanın ulaşacağına işaret etmektedir.

            O halde, sevinebiliriz değil mi kardeşlerim. Tabii ki gücümüz yettiğince İslâm’ı yaşamak kaydıyla. Zaten İslâm’ı yaşayan insan, mü’minlerin bu eşsiz özelliklerini kendine mâl edebilir. Yaşamadığı halde boşuna ümitlenenler ise, kendilerine yazık etmiş olurlar. Son sözlerimiz yine O’na niyaz olsun:

            Rabbimiz!

            Bizlere gönülden gelerek, aşk ve muhabbetle güzel dinini yaşamayı ve mü’minlerin bu eşsiz özelliklerini üzerimizde bulundurmayı, hayırlı nesillere kavuşmayı, ümmetin kurtuluşunu görmeyi ve Sana böylece kavuşmayı nasip eyle! (Âmin) dualarınızda bu aciz kardeşinizi de unutmayınız kıymetli kardeşlerim, Hakk’a emanet olunuz!”

Şu mübarek ayda oruç tutanlara tutmayanların saygı göstermediği, tutanlardan ise tutmayanlara abartılı bir saygı, anlayış, hoşgörü ya da adına her ne derseniz beklenildiği tuhaf bir döneme (d)evrildiğimiz böylesi bir bir dönemde samimi Mü’min olabilmeyi biz de Cenab-ı Hak’tan diliyor, eserini bu hayır sözlerle biten Muzaffer Dereli Hoca’nın duasına biz de Âmin diyor, gayret ve hizmetlerinin devamını diliyoruz.

            Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

Yayın Tarihi: 2014

Yayınevi: Dizgi Ofset

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 223

Temin Adresi: Dizgi Ofset Matbaacılar Sitesi 10451.Sokak, Konya

Yazar

1957 yılında Konya Alibeyhüyüğü Kasabası’nda doğdu. Niğde İmam-Hatip Lisesi’nde öğrenci iken, gazete ve dergilerde şiir ve hikâyeleri yayımlandı. İlk kitabı, İmam Hatip Lisesi son sınıfta ‘Kâinatı Bir Yaratan Var’ adıyla basıldı.Liseyi bitirdikten sonra  İmam-Hatiplik görevine başladı. Niğde ve Konya'nın değişik yerlerinde görev yaptı. 1984’de Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Selçuk Üniversitesi Kampüs Camii’nde görevliyken, baskıları on binleri bulan ve üç seriden oluşan Müslüman Gencin El Rehberi adlı çalışmasını yayımlandı. Evli ve üç çocuk babası olan Dereli, Selçuklu vaizliği görevinden 2016 yılında emekli oldu. Evli ve üç çocuk babası olan Dereli’nin gazete yazılarının yanı sıra, radyo ve televizyon da sohbet programları devam etmektedir. Kâinatı Bir Yaratan Var, Vicdan Azabım, Müslüman Gencin El Rehberi  1-2-3, Cennete Giden Yol, Mü’minin Mi’racı Namaz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.