Mutfak kültürümüzle övünelim

A.Cenap Kendi

Kıvamında  pişirilmiş bir yemeğin damak tadı ile buluşmasının hayatımızdaki reaksiyonu kim inkar edebilir.İnsanlığın yaradılış  tarihi  ne  olursa olsun  damak tadımızında  önemini yitirmemiş olduğunu görüyoruz.

      Bu arada ahcılık mesleğinin de   kendi kendine revaç bulduğu bir başka avantaj. Önemi saymakla  tükenmez . Şiirlere konu olmuş, Hakkında kitaplar dolusu medhiyeler var. Şarkılar türküler bestelenmiş ahcılık hakkında .Yanı bir kültür yaratılmış  asırlar boyunca.

      Hele hele  Konya DÜĞÜN PİLAVI başlı başına bir otorite halinde dimdik ayakta. Her hafta  her köşede her mahallede daha doğrusu her yörede  dökülen düğün pilavı ününü dış ülkelere bile taşımış. Ölümsüz bir anane başlamış devam edip gidiyor.

      Bundan önceki yazılarımızda  ekseriye yemeklerden ,Konyaya has çorbalardan Tatlılardan pastalardan, böreklerden çöreklerden   çok söz etmştik, Bu günkü yazımızda da Konya mutfağında kullanılar malzemelerden bilgiler vermek istiyorum sizlere. Ağzımızı şapırtadarak yediğimiz ,karnımızı doyurduğumuz, misafirlerimizi ağırladığımız o yemekleri yemek haline getiren  malzemelerin adedi sizce ne kadar  hiç merak ettiniz mi ?

      Sizi hiç yormak istemiyorum.Bu hususta yazılmış olan  çok güzel eserler var.Başlı başına  harikaların ve kültürün ve Konya Mutfağını onere eden  SELÇUKLU  DÖNEMİ MUTFAĞI adlı kitabı dahil Selçuk Esin  ve diğer yazılı basının verdiği verilere göre  genelde kullanılan yüze yakın mutfak malzemeleri var. Listesini  hatırlatıyorum.

       Mutfak terazisi, Mutfak saati.Çay ve çorba kaşığı çeşitleri.Bardak çeşitleri.Robot ve bıçakları,Karıştırma kabı,Tahta kaşık, çırpma teli,Rende,Tahta havan, Bakır havan, Değirmen, Limon sıkacağı, Sarımsak ezici, Et döveceği, Satır,Tekne , et ve sebze doğrama kabı, Bebze piçağı,et piçağı, Tırtıllı piçak, Kaşık çeşitleri, Kepce, Tahta kaşık,Kabak soyocağı,Merdane, Oklava,Senit, Hamur sıyırıcısı, Çift dişli çatal, Delikli spatula, Delikli kaşık, Iskara vetava maşası, Mangal körük, Salata süzgeci,Fırça ,telsüzgeç, Plastik film,Kağıt mutfak havlusu, Büyük ve küçük boy tencereler, legen, Tava,Kapaklı Güveç tencere, Isıya dayanır cam tencere, Fırın tepsisi,Pasta kalıbı, Pasta yapmak için ilave parçalar,Muhtelif tartı kalıpları, Isıya dayanıklı cam kek kalıpları, Büsküvi ve hamur kesiciler, ve daha kayda girmedik malzemeler.

       Genelde Konya geleneğine ait mutfak malzemeleri bunlardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.