ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tarım sektöründe yıllık ortalama 2,5 milyon ton motorin kullanıldığını belirterek, "Özellikle sebze ve meyve fiyatlarının düşebilmesi için çiftçinin ve nakliyeci esnafın maliyetinin azaltılması adına akaryakıt üzerindeki vergilerin esnaf ve çiftçi için düşürülmesi büyük önem taşıyor. Hem çiftçiye verilen ticari akaryakıt desteği artırılmalı hem de nakliyeci esnafa ticari akaryakıt verilmeli." ifadesini kullandı.
Palandöken, yazılı açıklamasında, akaryakıt fiyatlarının yüksek seyretmesinin enflasyonun en büyük faktörü olduğunu savundu.
Ekimde yıllık bazda en yüksek fiyat artışının ulaştırma grubunda görüldüğünü anımsatan Palandöken, "Ulaştırma sektöründe yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 16,79 yükseldi. Ocakta 4 lira 58 kuruş olan mazotun litresi İstanbul'da 5,05 liraya satılıyor. Geçen yıl kasıma göre bu yıl akaryakıt fiyatları yüzde 23 artış gösterdi. Zamlar hem nakliyeci esnafının cebini yaktı hem de tarım ürünlerindeki maliyeti artırdı. Vatandaş yaş sebze ve meyveyi daha pahalıya satın almak zorunda kaldı." değerlendirmesinde bulundu.
Tarım sektöründe kullanılan motorinin yaklaşık 7,5 milyar lirasının ÖTV ve KDV olduğuna işaret eden Palandöken, şunları kaydetti:
"Esnafın faaliyetleri ile birlikte tarımsal ürünlerin tarladan sofraya gelene kadarki süreçte kullanılan motorin üzerinden ödenen vergi 10 milyar lirayı aşıyor. Özellikle sebze ve meyve fiyatlarının düşebilmesi için çiftçinin ve nakliyeci esnafın maliyetinin azaltılması adına akaryakıt üzerindeki vergilerin esnaf ve çiftçi için düşürülmesi büyük önem taşıyor. Hem çiftçiye verilen ticari akaryakıt desteği artırılmalı hem de nakliyeci esnafa ticari akaryakıt verilmeli."
AA