Nanoteknolojide üniversitelerarası iş birliği

Türkiye'nin en gelişmiş nanoteknoloji laboratuvarlarına sahip Gebze Teknik Üniversitesi ile Sabanca Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı- Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Görgün:- "Gebze Teknik Üniversitesi ile Sabancı Üniversit

KOCAELİ (AA) - Türkiye'nin en gelişmiş nanoteknoloji laboratuvarlarına sahip kurumlarından Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Sabancı Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

GTÜ Rektörlüğünde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün, nanoteknoloji çalışmalarında iki üniversitedeki öğretim elemanlarının, öğrencilerin ve araştırma enstitülerinin birlikte çalışabilmelerine imkan veren bir protokol imzaladıklarını söyledi.

Protokolün ana çerçevesi itibarıyla nanoteknoloji alanında ortak araştırma projeleri yapılması, doktora programlarının açılması, lisans üstü öğrencilerin iki kurumun müfredatlarından ders alabilmelerini sağlayacak bir iş birliği anlaşması olduğunu anlatan Görgün, "Nanoteknolojide TÜBİTAK desteği alan iki üniversite olarak öncelikli olarak nanoteknoloji ve kompozit konularında araştırma ve geliştirme potansiyellerinin arttırılması üzerine çalışmalara odaklanmayı hedefliyoruz." dedi.

Görgün, çağın yeni sanayi vizyonu olan "Endüstri 4.0"da üretimde kullanılan her bir nesnenin birbiriyle haberleşmesinin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, makinelerin, cihazların veya nesnelerin birbirleriyle haberleşebilmesi için ölçümleri yapabilmesi, sinyalleri alıp gönderebilmesi gerektiğini aktardı.

Birtakım sensörlerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Görgün, "Gebze Teknik Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesinin laboratuvarlarında, atomik seviyede ekleme yapılarak sensörlerin geliştirilmesi, ilerletilmesi, küçültülmesi mümkün olabilecek. Dolayısıyla gelecek nesillerin önünü açacak birçok uygulama bu iki üniversitenin laboratuvarlarında hayat bulacak. Bu protokolün imzalanmasıyla Türkiye'yi dünyanın sayılı nanoteknoloji merkezlerinden yapacak bir adım atılmış olacak." değerlendirmesini yaptı.

- "En güçlü, en temiz laboratuvarlar"

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker de nanoteknolojinin, geleceğin bilimi olduğunu vurgulayarak, elektronik ne yaptıysa nanoteknolojinin de onu yaptığını ve yapacağını kaydetti.

İki üniversitenin çok güçlü nanoteknoloji laboratuvarlarına sahip olduğunu anlatan Berker, "Viyana'dan Hindistan'a kadar en güçlü en temiz laboratuvarlar Sabancı Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesinde bulunuyor. Bunun için de zaten tüm bölgeden İngiliz, Hintli araştırmacılar gelip Türkçe öğrenip, bu laboratuvarlarda çalışma yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Berker, Sabancı Üniversitesinin nanoteknoloji laboratuvarında üç boyutlu yazıcıyla canlı hücreler kullanılarak dünyada ilk defa yapay aort damarı üretildiğini belirterek, imzalayacakları protokolle gelecekte buna benzer birçok projeye imza atılacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Görgün ile Berker, iş birliği protokolünü imzaladı.

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı