Nar çiçeğinden nar tanelerine, bu taneleri saran zardan nar kabuğuna kadar nar meyvesinin her bölümünün oldukça önemli faydaları biliniyor. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından da çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır. En önemli özelliklerinden biri ise kansere karşı koruyucu pek çok güçlü bileşik içeriyor olması.
Kimler dikkatli tüketmeli?
Mevsiminde düzenli olarak tüketilen bir çay bardağı kadar nar suyu ya da bir kase kadar nar tanesi, yaban mersini ile eşdeğer, portakal, yeşil çay ve havuçtan oldukça yüksek oranlarda antioksidant (kanser karşıtı) madde içermektedir. Uzun lafın kısası nar, mevsiminde düzenli olarak ve de kararında mutlaka tüketilmesi gereken oldukça önemli bir meyve.
Nar, her ne kadar oldukça faydalı bir meyve olsa da, mide ve sindirim sistemi problemi olanların, hamilelerin ve çocukların dikkatli tüketmesinde fayda var. Bu bireyler nar tüketim miktarları ile ilgili olarak diyet uzmanları ile görüşebilirler.
FAYDALARI
- Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
- Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Tansiyonu dengeler.
- Çarpıntıyı giderir.
- Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur.
- Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür.
- Damar sertliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir.
- İshali (diare) önler tedavide destek sağlar.
- İyi bir idrar söktürücüdür.
- Cilt sağlığı için faydalıdır. Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ve cilde pürüzsüz bir görüntü sağlar.
- Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin (probiyotikler) gelişimini destekler.
- Nar suyu sesi açar.
KANSERİN KALKANI
Nar özellikle içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde kanserden korunmada önemli bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğü saptanmıştır.
Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor. Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor.
Damar sertliği ve kalp sağlığı için birebir
Narın en önemli özelliklerinden biri genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, 'ACE' denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. 2010 yılında Columbia Üniversitesi Kardiyoloji bölümünde yapılan bir çalışmada, nar suyunun damar tıkanıklığını önleyici özelliği saptanmıştır. Bu çalışma ile; hayvan deneylerinde, nar suyuyla beslenme sonrasında damar plakları ve tıkanıklıklarının yüzde 44 gerilediği, İnsanlar üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise 2 hafta boyunca günde 50 ml tüketilen nar suyunun, tansiyonu artıran enzimi yüzde 36 düşürdüğü ve bu sayede tansiyonda yüzde 5 düşüş görüldüğü belirtilmiştir.
Diş eti yaralarına çözüm
Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile macun kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine ve yaralarına iyi gelir.
Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay ise ishali keser.
Nar çiçeği
Bu meyvenin çiçekleri bile ilaç misali pek çok derde deva. Bu çiçeği bulma şansınız varsa salatalarınızda çiğ olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Nar çiçeği, bağırsaklarda oluşan iltihapları giderir, kanın temizlenmesine yardımcı olur, yüksek oranda C vitamini içerir, kanı temizleyici özelliği vardır, kuvvetli bir ishali gidericidir ve böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
Bu meyvenin çiçekleri bile ilaç misali pek çok derde deva. Bu çiçeği bulma şansınız varsa salatalarınızda çiğ olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Nar çiçeği, bağırsaklarda oluşan iltihapları giderir, kanın temizlenmesine yardımcı olur, yüksek oranda C vitamini içerir, kanı temizleyici özelliği vardır, kuvvetli bir ishali gidericidir ve böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
Narı böyle yemeyi denediniz mi?
Malum mevsim nar mevsimi. Her ne kadar hazırlığı zor ve zahmetli olan bir meyve olsa da bir kerede fazla miktarda hazırladığınız nar tanelerini buzlukta bir yıl kadar saklayabilirsiniz. Bu şekilde her mevsim nar tüketme şansınız olur.
Örneğin: "Dolaptan çıkardığınız nar tanelerini yaz aylarında dondurmanızla karıştırabilir, yoğurdunuzun içine katabilirsiniz."Bir bardak kefir ile 1 çay bardağı nar tanesini blenderize edip 1 çay kaşığı vanilya ekleyerek çok keyifli ve sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz (Aynı tarif kefir yerine sütle de yapılabilir).
"Peki hiç salatalarınıza nar tanesi eklediniz mi? Mutlaka denemelisiniz! Üstelik 4-5 adet ceviz de ilave ederek harika bir kansersavar salata elde edebilirsiniz.
Kaynak: Bugün