MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - Mersin'de bu sezonki narenciye ihracatı başlarken, dalında 2 liradan alıcı bulan limon üreticiyi sevindirdi.
Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arif Abalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayer ve enterdonat türdeki limonların hasadının 15 Eylül'den itibaren yapıldığını belirterek, narenciye ihracının 21 Eylül itibarıyla başladığını kaydetti.
Narenciye üretiminin Mersin ekonomisi için önemine işaret eden Abalı, "Narenciyenin öncü kentlerinden Mersin, geçen yıl elde edilen 587 bin ton limon üretimiyle Türkiye'de ilk sıradaydı. Toplamda 1 milyon 52 bin ton da narenciye üretimimiz oldu. Bu yıl ve sonraki yıllardaki uzun vadeli hedefimiz 1 milyon tonu limon olmak üzere 1,5 milyon ton narenciye üretimi." diye konuştu.
Abalı, üretimin büyük bir kısmının ihraç edileceğini vurgulayarak, Rusya ve Arap ülkelerinin yanı sıra 20'ye yakın Avrupa Birliği ülkesine ihracat yapılacağını söyledi.
Sezon boyunca hasadın ve ihracatın hız kesmeden devam edeceğini kaydeden Abalı, "Mersin'de mart ayına kadar hasat limonda devam edecek. Paketleme tesislerine giren ürünlerimiz soğuk hava depolarında tutulacak, sürekli ihracatımız olacak." ifadesini kullandı.
- 307 bin 869 hektar alanda üretim
Abalı, ihracatın kalitesinde paketleme tesislerinin de önemine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Mersin'de paketleme tesislerimizin sayısı 354 adet. Hem yurt içine hem de yurt içine hasat sonrasında narenciyeler paketlenip gönderiliyor. Bu tesisler, aynı zamanda narenciyenin işlendikten sonra yurt dışına satışını organize etmektedirler. Bu tesisler sayesinde dalından koparılan meyve, katma değeri yüksek ürün haline geliyor, raf ömrü uzuyor ve ihracat kapasitemizi artırıyor."
Kentte 307 bin 869 hektar alanda narenciye ekiminin olduğuna işaret eden Abalı, ekili alanların artırılması için de çalışmaların sürdüğünün altını çizdi.
Abalı, erkenci limonların fiyatlarının üreticiyi memnun ettiğinin altını çizerek, "Piyasadan aldığımız bilgilere göre, limonların dalındaki fiyatlarının üreticileri tatmin ettiğini biliyoruz. Açıkçası Mersin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak da çiftçilerimizin memnun olmasından memnun oluyoruz. İnşallah sezon sonuna kadar fiyat bu şekilde ya da daha yüksek gider biz de mutlu oluruz."
Üreticilere bol hasatlı bir sezon dileyen Abalı, zirai kalıntılara yönelik denetimlerin de devam edeceğini belirtti.
- Üretici fiyattan memnun
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise geçen yıl meydana gelen doğal afetlerin rekolteyi azaltması nedeniyle limonda fiyatların yüksek olduğunu aktardı.
İlk hasadın çiftçiyi ürün kalitesi ve fiyat açısından memnun ettiğini aktaran Gökçel, "Erkenci limonda ilk hasat edilen ürünler dalında 2 liradan alıcı buldu. Çok olumlu bir fiyat, çiftçiler memnun. Rekolte az olduğu için fiyatlar böyle seyrediyor. Arkasından dikenli limon, mandalina ve portakal gelecek. Bu ürünlerde rekoltenin iyi olmasını bekliyoruz." dedi.
İhracatta yine en önemli kapının Rusya olduğunun altını çizen Gökçel, iç piyasanın arzının karşılanmasının ardından kalan ürünlerin tamamının ihraç edilmesi gerektiğini, bunun için yeni ülkelerle, yeni iş anlaşmalarına imza atılmasının olumlu olacağını aktardı.
- "İhracatın olumlu geçeceğini düşünüyoruz"
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursun Şahin de limon üretimiyle öne çıkan Erdemli ilçesi başta olmak üzere narenciye ihracatının başladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Narenciye ihracatı geçen yıllara göre biraz geç başladı ama bu iyi oldu. Bu sayede limonumuz daha kaliteli oldu, su oranı ve aroması yerine geldi. İhracatın iyi geçeceğini düşüyoruz. Zaten her yıl, bir önceki yıla oranla artarak devam ediyor. Bu yıl da ihracatın olumlu geçeceğini düşünüyoruz. Yeni sezonda tüm üreticilerimize bol kazançlar diliyoruz."
AA