Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Cumartesi günü Mars'a göndereceği yeni araştırma robotunu tanıttı. Yeni robot, şimdiye kadar gezegene gönderilen robotların hem en büyüğü, hem de en gelişmişi olacak.
Takma adı "Curiosity" yani "merak" olan robot, bir otomobil büyüklüğünde. 2 buçuk milyar dolara malolan robot, daha önce uzaya gönderilen robotların 2 katı büyüklüğünde. 1 ton ağırlığındaki robot, bir laboratuvar işlevi görecek, Mars'ta organik, karbon içeren madde bulmaya çalışacak, ancak bulgularının canlı olup olmadığını bildiremeyecek. Robot, 6 metreye kadar uzayan kolu ile veri toplayıp, lazer ile kayaları parçalayacak.
Toprak ve kayaları analiz edecek olan Curiosity, büyüklüğü dolayısıyla güneş enerjisi ile değil, nükleer enerji ile çalışacak. 4 kilo 800 gram olan plütonyum yakıtının, robotun 2 yıllık enerjisini karşılayacağı tahmin ediliyor.
Curiosity'nin Ağustos ayında Mars'a ulaşması, 2 yıllık süre içinde sadece 20 kilometre yol alması planlanıyor. NASA'nın Curiosity'den sonraki hedefi ise, dünyaya Mars'tan toprak ve kaya parçaları getirecek bir robot göndermek.
Rusya da 2 hafta önce Mars'a araç gönderme girişiminde bulunmuş, araç Dünyanın yörüngesinde takılıp kalmıştı. Mars'a gönderilen onlarca araç içinde sadece NASA'nın Opportunity isimli robotu çalışır halre. Opportunity 7 yıldır dünyaya veri ve fotoğraf gönderiyor.
NASA, Mars'a göndereceği yeni araştırma robotunu tanıttı. Yeni robot, şimdiye kadar gezegene gönderilen robotların hem en büyüğü, hem de en gelişmişi olacak.