Nasrettin Hoca’nın torunun gözünde Münir Özkul

Mustafa Yiğit

Yeşilçam filmlerinde nerede yufka yürekli bir babaya ihtiyaç duyulsa ilk onun ismi akla geliyordu.

Evet,  biz onu daha çok kahkaha ve gözyaşının iç içe olduğu yeşilçam filmlerinin 70’ine merdiven dayamış aile babası karakteriyle tanıdık ve sevdik.  

Adile Naşit’le oluşturdukları karı- koca karakterleri öylesine inandırıcıydılar ki, ben uzun yıllar onların gerçekten evli olduklarına inanmıştım.  Herhalde bu da rollerini ne kadar hakkıyla yerine getirdiklerine en büyük dalalet olsa gerek.

“Sen kitaplı tiyatrodan geliyor olsan da yerine göre Pişekar, yerine göre Kavuklu olmayı başardın. Kavuk senin hakkın” diyerek, Türk Tiyatrosu’nun sembolü kavuğun, Kel Hasan ve İsmail Dümbüllü’den sonra   üçüncü sahibi  olan, Hababam Sınıfının Kel Mahmut’u, Bizim Aile’nin fakir ama gururlu Yaşar Usta’sı Münir Özkul’dan bahsediyorum.

Geçtiğimiz hafta bu büyük sanatçıyı 93 yaşında öbür aleme uğurladık.

 Bir asırlık hayatının neredeyse tamamını sanatla geçiren, tiyatro ve sinemadaki üstlendiği sayısız rolle Türk insanının gönlünde farklı bir yeri olan Münir Özkul’un hayat hikayesi   Kavuklu Kel Hasan’ın öldüğü yıl başlıyor.

Özkul,  1925 senesinde Paşa torunu olarak doğan Özkul, İstanbul Erkek Lisesine gider. 

Ancak onun derdi  Paşa dedesi gibi paşa falan olmak değildir.

 O Ortaoyunun usta oyuncusu İsmail Dümbüllü hayranı bir tiyatro tutkunudur.

 Okuldan kaçar  en yakındaki sinemaya gider bir yandan Fransız Amerikan filmleri izlerken diğer yandan Dümbüllü’nün sahne aldığı tiyatroları da kaçırmaz.

Bakırköy Halkevi tiyatrosunda ilk amatör olarak tiyatroda yer alır.  

Sonra karşımızda profesyonel bir sanatçı vardır, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Ankara Devlet Tiyatrosu derken pek çok kült oyunda yer alan ve gittikçe devleşen bir oyuncuyla karşılaşırız.

1950’li yıllardan itibaren ise siyah beyaz Yeşilçam filmlerinde boy gösterir. 

Özellikle 1970’li yıllarda Arzu Film tarafından çekilen kalabalık oyunculu, aile filmlerinde Adile Naşitle muhteşem bir ikili oluştururlar. 

Bu filmlerde insanlar ağlarken güler gülerken ağlar.

Duygu geçişleri muazzamdır ve muazzam bir oyunculuk sergiler usta oyuncu Münir Özkul…

Tabii ki Hababam Sınıfındaki disiplinli ancak işine aşık, sert ama bir o kadar da merhametli, öğrencilerini kendi sağlığından bile daha çok düşünen Kel Mahmut karakteriyle gönüllerde taht kurar…

Belki de onunla ilgili söylenebilecek tek kötü şey, 80’li yıllardaki video furyasında ekmek parası uğruna çektiği video filmleridir. Bu da böyle büyük bir ustanın nazar boncuğu olsun .

Evet Yeşilçam’dan bir yaprak daha düştü…

Hem ortaoyunu çınarının en büyük yapraklarından biriydi toprağa düşen…

Bir Nasrettin Hoca torunu olarak bu geleneğin en büyük temsilcilerinden biri olan büyük usta  Münir Özkul’u rahmetle anıyorum.