Başbakan dün akşama doğru 17.45’te yeni kabineyi açıkladı. Memleket’i Kurtaran Adam da dahil herkes dört gözle Konya’dan kime hangi bakanlığın verileceğini merakla bekliyordu. Medyanın tahminlerinde ve kulislere düşen bilgiler arasında Konya’dan bir isim ne yazık ki yer yoktu. Bir dönem Tarım Bakanlığı yapmış Sami Güçlü bey de ‘ben bu sefer yokum’ demişti. Memleketi Kurtaran Adam’ın ‘3 isimden biri’ öngörüsü de tutmadı.
Konya ve 13 vekil hatırına Hasan Angı’ya bakanlık verilebileceği tahminlerini zayıf bulmuştum. Kurucu İl Başkanı olarak Angı ismi, Sami beyin görevden alınmasından hemen sonra olmasa da bu dönemde bakanlık için düşünülebilirdi. Sonuca bakılırsa, Angı’nın yakın süreçte, Konya siyasetindeki ‘belirleyici’ gücünün Ankara’da pek de etkili olmadığı görüldü.
Bugün Konya medyası, sivil toplum kuruluşları, odaları, muhalefet partileri ‘Bakanlığımız verilmedi’ diye gözyaşı dökebilir. ‘Ağlamayana meme vermezler’ atasözü bakanlık paylaşımında bilelim ki geçerli değil... Ayrıca Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı, Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı için ampülün altına mührü basanlar, “Konya’ya bakanlık vermezseniz, bir daha oy vermeyiz” diye düşünmediler.
28 bakanlığı 81 vilayete buçuk buçuk paylaştırma imkanı yok gördüğümüz gibi. Konya’ya bakanlık verilmediyse Konya’nın komşusuna bakanlık verildi. Afyon’un kapı gibi milletvekili Veysel Eroğlu bakan oldu. Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanı olarak Konya’nın kuraklığına çare bulacak, görün bakın…
Konya’ya bakan verilmedi diyenlere “Ne yani Adana’ya bakanlık mı verildi?” diye sorsak, bizi de ipe çekerler mi? “Bakan isterdik” diye bağırmaya niyetlenen varsa, şimdiden vazgeçsin, sesini Tömek’ten öteye bile duyaramaz. En iyisi 11. Cumhurbaşkanımız ve 60. Hükümet hayırlı olsun diyelim de, yerel muhalefete de malzeme çıksın…
***
Ramazan pidesini kim özlemez...
Fırıncıların özel fiyatlarla kiraladıkları ustalar tarafından yapılan bir Ramazan sembolüdür, ramazan pidesi. Arası yarılıp tereyağ küflü peynir ya da tercihe göre kaymaklı çikolata sürmüşseniz tadına doyum olmaz.
Oruçlu günlerde fırından çıkış saati ya da marketlerde satılmaya başlandığı saatlerde yetişebilirseniz, özel nimete ulaşmış olmanın verdiği his ile uzun uzun yutkunur, sabırla iftar sofranıza doğru yola koyulursunuz. Ramazan pidesi Coca Cola’nın Ramazan reklamlarında bile paylaşımı vurgulamak adına eksik etmediği bir unsurdur. İftar sofralarının süsü, midelerin şenliğidir. Evin küçük çocuğu girer, ramazan pidesi almak için kuyruğa. Hele bir de yumurtalı olursa lezzeti katmerli olur. Kandil simidini sadece kandilde yemek kadar özeldir Ramazanda Ramazan pidesi yemek…
Ramazan’a onbeş gün kala bir hatırlatma yapma niyetinde değildim. Fırıncılar Federasyonu’nun Ramazan'da ekmeğe zam yapmayacağını öğrenmeseydim. Federasyonun açıkladığı ve odalara da duyurduğu zam sadece o güzelim Ramazan pidesine geliyor. 65 YKr’den satılacağı duyurulan Ramazan pidesinin ‘önü açık’ olacak. Geçen yıl üzerine sulu yumurtaya banılmış fırça gezdirilerek yapılmış ‘yumurtalı ramazan pidesi’ni 1 YTL’den, 1,5 YTL’den aldığımı hatırlarım. Anam babam ekmeği dışında Unlu Mamüllerciler, Fırıncılar, Marketler, tutturabildiklerine satarlar. Ne Fırıncılar Odası’nın mutad denetimleri, ne de zabıtanın göz açtırmayan operasyonları sonuç getirir. Evine her zaman aldığı ekmeğin dışında farklı bir lezzet götürmek isteyen garibanın hevesi de kursağında kalır.
Bu Ramazan’da da hızını alamayıp 65 YKr’lik mis kokulu pideye 2 YTL etiket yapıştıran uyanıklar çıkacak. Ne yapalım bize de onları ifşa etmek düşer…