Şehrimizde geçtiğimiz hafta sonunda 3 gün boyunca, doğumunun 90.yılı nedeniyle Necmettin Erbakan sempozyumu yapıldı.
Sempozyumu Necmettin Erbakan Üniversitesi düzenledi, Büyükşehir ve Selçuklu Belediyeleri de katkı ve destek verdiler.
Bu nedenle Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Büyükşehir ve Selçuklu Belediyelerini tebrik ediyorum, teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu sempozyum; devlet adamı, bilim adamı, akademisyen, mütefekkir, mücahit, siyasetçi ve başbakan gibi bir çok sıfatı bünyesinde hak ederek toplamış olan merhum Erbakan hocamızı anmaktan ziyade anlamak açısından oldukça önemliydi.
Zira Erbakan’ı anlamak o kadar kolay değil.
Erbakan; Türkiye’nin en zor anlarında yaşadığı ve siyaset yaptığı halde, sisteme alternatif olarak, ortaya her konuda bir görüş ve yeni bir sistem koymayı başarmış bir devlet ve bilim adamıdır.
Erbakan; ülkemizde ilk yerli motor fabrikasını kuran ve üreten bir bilim adamı, tek başına ortaya çıkarak Milli Görüş adı altında İslâm’ı Türkiye’nin gündemine oturtan ve Türkiye’nin yönünü batıdan doğuya çeviren bir siyasetçi, hem ağır sanayi hem de ahlâk ve maneviyat hamleleri ve uygulamaları ile ülkemize, gelişen bir ülke olma yolunda çok yol aldıran bir devlet adamıdır.
Bunların yanında gerek iç, gerekse dış politikada nice başarılara imza atan, maddi-manevi büyük eserler bırakan, en büyük eseri de Türkiye’de İslâmcı bir neslin yetişmesi olan Erbakan hocamızı bir sempozyumla anlayabilmek elbette kolay değil.
Ama bu sempozyum bir ilk olması hasebiyle hem de akademik olarak ele alınmasıyla çok önemliydi.
NEÜ Rektörü Muzaffer Şeker hocamız, sempozyumun her yıl devam edeceğini vurguladı.
Elbette devam ettirilmelidir ama duyurusunun iyi yapılarak, katılımın daha da artması sağlanarak devam ettirilmelidir.
Merhum hocamızın çok emek ve değer verdiği Konya gibi bir şehirde, bu sempozyumun yapıldığı salon dolup taşmalıydı.
Tebliğler yönüyle dolu dolu geçen ve Erbakan hocanın bir çok yönüne değinilen sempozyumun gereken ilgiyi görmemesinin çeşitli sebepleri olabilir ama, ben en büyük sebep olarak yeterli duyurunun yapılmadığını düşünüyorum.
Ne basında, ne ilan-reklam panolarında ne billboardlarda sempozyumun duyurusu yeterli olarak yapılmadı.
Bu sebeple halkımızın büyük bir çoğunluğunun sempozyumdan haberinin olmadığı kanısındayım.
Bunun yanında böyle akademik bir faaliyete üniversite öğrencilerinin gerekli ilgiyi göstermemesi de oldukça ilginç.
Sempozyumu düzenleyen ve hocamızın adını taşıyan üniversite, öğrencilerinin katılımını niçin sağlayamıyor?
Tabi zorla getirecek değiller ama fakültelerde de gerekli duyuruların yapılmadığı anlaşılıyor.
Okulların kapılarına afiş asıldı ise, bu yeterli duyurunun yapıldığı anlamını taşımaz.
Anonslar yapılarak iyi bir duyuru yapılabilirdi.
Diğer yandan, Erbakan misyonunu devam ettirme iddiasında olan Saadet Partisinin de sempozyuma gereken ilgiyi göstermemesi de garipsenecek bir durumdu.
Anadolu Gençlik Derneği Konya Başkanı Mehmet Parlak ve bazı Yönetim kurulu Üyeleri açılışta olsa da, sempozyum oturumlarında göremedim. Açılışta da, AGD gençlerinin alışık olduğumuz o yoğun katılımı yoktu.
Protokoldan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, NEÜ Rektörü Muzaffer Şeker, SÜ Rektörü Mustafa Şahin, Erbakan Vakfı Genel Başkanı ve Erbakan hocamızın mahdumu Fatih Erbakan, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay katılarak birer konuşma yaptılar.
Gerek protokol konuşmalarının her biri, gerekse oturumcuların sunduğu tebliğler dinlemeye değerdi. Çok verimli, faydalı, her bakımdan ufuk açıcı bir sempozyum gerçekleşmiş oldu. Kitaplaştırılacak olması da ayrıca önemli.
Necmettin Erbakan Üniversitesi çok iyi bir iş başardı. Rektör Muzaffer Şeker hocamız başta olmak üzere Mahmut Hakkı Akın hocamıza ve komite üyelerine şükranlarımı sunuyorum. Kendilerini tebrik ediyorum.
Ayrıca sempozyuma katkı ve destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.