3 Aralık Engelliler günü yaklaşırken sizi güzel bir uygulamadan haberdar etmek istiyorum. Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Otizm Çalışmaları Araştırma Uygulama Merkezi işbirliği ile geçtiğimiz yıldan beri Özel Gereksinimli Bireyler ve aileleri için mütevazi ama anlamlı bir çalışma hayata geçirildi. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi binasındaki uygulama sınıfında Özel Gereksinimli Bireylere ve ailelere destek eğitim hizmeti veriliyor.
Gün geçtikçe rağbet gören bu çalışma ile özel gereksinimli bireylere ve ailelerine yönelik olarak eğitsel değerlendirme, performans değerlendirmesi yapılarak çocuğa özgü bireyselleştirilmiş eğitim planları çıkartılarak uygulama sınıfında çalışmalar yapılıyor. Yapılan bu uygulama çok fazla bilinmemiş olmasına rağmen her geçen gün özel eğitim bölümüne ve araştırma merkezine başvurular artıyor. Bir yandan Necmettin Erbakan Üniversitesi özel eğitim bölümü gönüllü öğrencilerinin uygulama becerileri Bölüm hocaları gözetiminde geliştirilirken bir yandan da Özel Gereksinimli Bireylerin ve ailelerin eğitim ihtiyaçlarına çözüm bulunmaya çalışılıyor.
16 özel gereksinimli bireye haftada 32 saatin üzerinde eğitim verilen merkezde halen değerlendirmesi yapılıp eğitim almak için ve değerlendirme yapılması için bekleyen öğrenciler bulunmakta. Bu öğrenciler Akademik anlamda destek ihtiyacı olan, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, otizm gibi alanlarda engeli olan öğrencilerle çalışmalar yürütülüyor.
Özel Eğitim alanında yapılan çalışmalar her ne kadar ihtiyacı karşılamaya yetmemiş olsa dahi bu yönde yapılan çok değerli gayret ve değişikliğin, ilerlemenin olduğunu da gözden kaçırmamak, takdir etmek gerekmektedir. Necmetin Erbakan Üniversitesi de bu anlamda çok önemli çalışmalar yapmakta, belediye sivil toplum üniversite işbirliğinin örnek çalışmalarını ortaya koymaktadır. Dileriz uygulama sınıfının sayısı ve imkanları artırılır ve doğrudan eğitim alan özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçları da fazlasıyla karşılanır. Hayalim, bu uygulamanın ilerde Necmettin Erbakan Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü ve hatta ayrıca Özel Yetenekli Bireyler Eğitim Araştırma Merkezi kurulması yönünde kilometre taşlarından birisi olur. Bu konuda rektör Prof.Dr. Muzaffer Şeker’in özel bir ilgisi ve gayreti olduğunu biliyorum. Özel Eğitim alanında yapılacak her çalışmaya katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum.