Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin organizesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Karatay Belediyesi’nin destekleriyle 1. Uluslararası “Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız” Sempozyumu düzenlenecek.
Sempozyum, Çalıştay ve Sergi olmak üzere üç farklı alanda icra edilecek programın 3-5 Kasım 2021 tarihleri arasında Karatay Termal Tatil Köyü’nde yüz yüze gerçekleştirilmesi planlanıyor.
NEÜ Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Fuat Baysal, İslam kültür ve medeniyetinin ortaya koyduğu güzelliklerin, tezyini (süsleme) sanatlar bağlamında uluslararası bir platformda tanıtılmasının; üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz adına önemli bir adım olacağını kaydederek, “Geleneksel Türk Sanatları ve İslam Sanatları alanında teorik sunumların yanı sıra uygulamalı çalışmaların da yer alacağı uluslararası bir sempozyum planladık. Ayrıca sempozyumda geleneksel sanatlarımızın geçmişten bugüne süre gelen geleneğinin günümüz şartlarına uyumlu hale getirilmesi ve bu süreçte ortaya çıkan birtakım sorunların tartışılması hedeflenmektedir.” dedi.
“Ustalarımız Bilgi Birikimlerini Uygulamalı Olarak Öğrencilerimize Aktaracak”
Çalıştay sürecinde, özellikle geleneksel sanatlara ömrünü adamış hocalarımızın ve ustalarımızın tecrübelerinden de faydalanmak istediklerini aktaran Doç. Dr. Baysal, “Usta çırak ilişkisi içerisinde sürdürülen geleneksel sanatlarımızda hocalarımızın, ustalarımızın bilgi birikimini bugünün çırakları olarak değerlendirebileceğimiz sanatkâr adaylarına öğrencilerimize birebir aktarılmasını sağlamak amacındayız. Sergileme aşamasında ise geleneksel sanatlarımıza gönül vermiş akademisyen ve sanatkârlarımızın ortaya koydukları sanat eserlerini jüri değerlendirmesinin ardından hem program süresince hem de daha sonraki süreçte sergilenmesini sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
Sempozyumda sunulan bildirilerin bilim kurulu onayından geçtikten sonra yayımlanacağını söyleyen Baysal, konu ile ilgilenen tüm araştırmacıları ve sanatkârları sempozyuma davet etti.
Sempozyum hakkında detaylı bilgi için, ‘https://sempozyum.erbakan.edu.tr/UGGU’ adresi ziyaret edilebilir.