Nevşehir'deki FETÖ/PDY davaları

Örgütün sağlık yapılanmasında görev aldıkları iddiasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan 3 tutuklu sanığın yargılanmasına başlandı

NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgütün ildeki sağlık yapılanmasında görev aldıkları iddiasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan 3 sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Nevşehir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçundan yargılanan, örgütün ildeki doktorlardan sorumlu "mahrem abi"si olduğu öne sürülen tutuklu sanık İlyas A. ve avukatı katıldı.

Meslekten ihraç edilen öğretmen İlyas A, savunmasında, mesai saatleri müsait olduğu için kentteki doktorların bir araya geldiği NEVSADER adlı derneğin kuruluşunda yer aldığını öne sürdü.

Bilerek veya bilmeyerek bir terör örgütü içinde faaliyeti olmadığını savunan İlyas A, "Sonunda terör örgütü olacak bir yapı olacağını sanmıyordum. Bana isnat edilen eylemlerin terör faaliyeti kapsamında değerlendirileceğini öngöremedim." dedi.

İlyas A, hakkındaki suçlamaları ve "mahrem abi" olduğu yönündeki iddiaları kabul etmedi.

Dinlenmesi için mahkeme salonuna alınan tanık Erkut B. ise kentteki sağlık çalışanlarının bir araya geldiği dernekteki toplantılara 2011 yılı ortalarına kadar katıldığını belirtti.

Derneğin bir sivil toplum kuruluşu gibi görüntü sergilediğini ancak örgütün faaliyetleri için kullanılan yapı olduğunu kaydeden Erkut B, "Sivil toplum kuruluşu gibi görünüyordu ama ileride terör örgütünün faaliyetleri için kullanılan bir dernek olduğu anlaşıldı. İlyas A. ve onun arkasındaki FETÖ tarafından bizlere kurdurulan bir dernekti. Yönetim kurulu toplantıları bile düzenli yapılmıyor, İlyas A. tarafından doldurulan karar defteri bize imzalattırılıyordu." diye konuştu.

- Hakkındaki raporda yanlışlık olduğunu savundu

Aynı mahkemedeki ikinci duruşmada ise aynı suçtan tutuklu sanık Ertaş Ç. dinlendi. Ertaş Ç, duruşmaya Akşehir T Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve örgütsel faaliyetlerde bulunduğu yönündeki suçlamaları reddeden Ertaş Ç, yaklaşık 7 yıldır aynı telefonu kullandığını ancak ByLock uygulaması yüklemediğini, hakkındaki raporda yanlışlık olabileceğini savundu.

Mahkeme başkanının Zaman gazetesine yönelik operasyon sonrası Nevşehir’de düzenlenen protesto gösterisine katılma nedenini sorması üzerine Ertaş Ç, eylemin mahiyetini bilmeden katılım sağladığını ileri sürdü.

Mahkemedeki son duruşmada ise KHK ile meslekten ihraç edilen doktor Muharrem U. savunma yaptı. Sanık, Seydişehir T Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS aracılıyla duruşmada hazır bulundu.

Terör örgütü tanımındaki hiçbir toplantıya katılmadığını iddia eden Muharrem U, FETÖ bünyesindeki sendikada ise yasal bir kurum olduğu için üyeliğinin bulunduğunu söyledi.

Örgüt bünyesindeki derneğin üyesi olduğunun hatırlatılması üzerine Muharrem U, derneğin mesleki dayanışma ve sağlık alanlarında çalışma yürüttüğünü, zaman zaman diğer üyelerle faaliyetler çerçevesinde istişarelerde bulunulduğunu öne sürdü.

Mahkeme heyeti, diğer tanıkların dinlenmesi için sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmaları 4 Ağustos'a erteledi.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti