NEVÜ'de Japonca eğitimi başladı

Kapadokya bölgesinin en yoğun ziyaretçilerinden Japon turistlerle iletişim konusunda hizmet kalitesinin artırılması amacıyla açılan Japon Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda öğrenciler ders başı yaptı

NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) bünyesinde açılan Japon Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, 26 öğrenciyle eğitime başladı.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinin en yoğun ziyaretçilerinden Japon turistlerle iletişim kurmada hizmet kalitesinin artırılması ve bu yöndeki boşluğun doldurulması amacıyla açılan bölümde öğrenciler ders başı yaptı.

Eğitimlerin 3 yardımcı doçent ile 3 öğretim görevlisi tarafından verildiği bölümde öğrenciler, Japonya'nın kültürel yapısı konusunda da eğitim alıyor.

Öğrencilerin Japonca ve Japon edebiyatı alanında donanımlı hale gelmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak şekilde eğitilmesi amacıyla oluşturulan lisans programıyla, Japonologların yetiştirilmesi hedefleniyor.

Japon Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melek Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, NEVÜ'nün, Ankara ve Erciyes'ten sonra bu alanda eğitim veren üçüncü üniversite olduğunu söyledi.

Kapadokya'ya çok sayıda Japon turist geldiğine işaret eden Kaba, öğrencilerin pratik yapması için bölgenin elverişli olduğunu vurguladı.

Kaba, "Dört yıllık bir eğitimle öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Bölümün açılmasında, yoğun şekilde Japon turistin ağırlanması nedeniyle Kapadokya bölgesi oldukça etkili oldu." ifadelerini kullandı.

Bölümün resmi açılışının 13 Ekim'de yapılacağını dile getiren Kaba, Japonya'daki bazı üniversitelerle iş birliği protokolü imzalanarak eğitimin daha kaliteli sunulmasını amaçladıklarını, bu kapsamda çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Kaba, "Kendimi, öğrencilerim açısından çok mutlu hissediyorum. Japonca konuşan ve yazabilen arkadaşlarımız var. Aralarında Japonya ile ilgili hobileri olanlar var. Bölümümüz, üniversiteler arası yapılacak kardeşlik anlaşmaları sonrasında daha verimli hale gelecektir." şeklinde konuştu.

Japonca Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gonca Varoğlu ise bölümdeki öğrencilerin Japon dili ve kültürüne merak duyduğunu vurgulayarak, "Öğrencilerimiz, bölümleri hakkında bilgi sahibi olarak ve bu alanda kendilerini geliştirerek gelmişler, hedefleri ve amaçları var." dedi.

- "Sanıldığı kadar zor değil"

Öğrencilerden Mert Başar Ural, çocukluğunda izlediği bir çizgi diziden etkilenerek Japon kültürüne sempati duyduğunu, daha sonra ise bu bölümü okumaya karar verdiğini anlattı.

Japoncanın sanıldığı kadar zor olmadığını belirten Ural, "İlk baktığınızda alfabeleri karışık görünüyor ama insanın içinde istek olunca, onlar zorluk gibi gelmiyor. Açıkçası bir gecede hiragana alfabesini ezberleyebildim." diye konuştu.

Öğrencilerden Melih Eren Koç ise Japoncayı öğrendikten sonra ilk hedefinin bu ülkeye gitmek olduğunu söyledi. Koç, üniversitelerinde Japon sanatı ve kültürüne ait eğitim verilmesinin de gelişimleri açısından iyi olacağını dile getirdi.

Aslı Alkan da Japon dili ve edebiyatı bölümü mezunları için iş olanaklarının çok iyi olduğunu öğrendiği için burayı tercih ettiğini kaydetti.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti