Niğde'de El İşçiliği Dericilik Mirasını Yaşatan Abdullah Kıran

Niğde'de 52 yıldır dericilik yapan Abdullah Kıran, el işçiliği dericilik mesleğini ayakta tutmak için büyük bir özveriyle çalışıyor.

Niğde Kalesi’nin eteklerinde bulunan atölyesinde, 11 yaşında babasından öğrendiği dericilik mesleğini sürdüren Abdullah Kıran, 52 yıl boyunca bu alanda önemli bir kariyer inşa etti. El işçiliği ile ürettiği deri ürünler, hem yerel halkın hem de çevre illerden gelen müşterilerin ilgisini çekiyor. Kıran, mesleğinin geleceği hakkında kaygılarını dile getirerek, el işçiliği dericiliğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Geleneksel Yöntemlerle Üretim

Kıran, "Bu işi babamdan öğrendim ve onun mirasını devam ettiriyorum. El işçiliği dericilik artık yok olmaya yüz tutmuş bir meslek ama ben elimden geldiğince yaşatmaya çalışıyorum" dedi. Yılların verdiği deneyimle, geleneksel yöntemleri kullanarak kaliteli deri ürünleri imal eden Kıran, bu mesleği genç nesillere aktarmak istediğini ancak zanaata olan ilginin azaldığını ifade etti.

Mesleğin Geleceği Hakkında Endişeler

Kıran, mesleğinin geleceği hakkında endişelerini şöyle özetledi: "Artık bu zanaata ilgi azaldı. El işçiliği dericilik, geçmişte olduğu gibi rağbet görmüyor. Ancak ben bu geleneği yaşatmak için mücadele etmeye devam edeceğim." Kıran'ın çabaları, Niğde'de dericiliğin varlığını sürdürmesine katkı sağlarken, aynı zamanda bu değerli zanaatın gelecek nesillere aktarılması için bir örnek teşkil ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

61. Antalya Altın Portakal Film Festivali Görkemli Açılışla Başlıyor
9 Bin Yıllık Tarihe Tanıklık Eden Prof. Dr. Isabella Caneva, Yumuktepe’ten ayrılamıyor
Orijinal tarihi eserleri Sahibinden'de satışa çıkardılar
Deprem gizli tarihi ortaya çıkardı
İstanbul Photo Festivali, Beyoğlu'nda Başladı