ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı, 7 aylık Nisa bebeğin ameliyat olmak için yurt dışına gönderilmesine izin verilmediği şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Hasta bebeğimizin mevcut tıbbi durumu nedeni ile yoğun bakımdan çıkarılmayacağı yönündeki uzmanların kararının 'Sağlık Bakanlığı kendi paramız ile de olsa yurt dışına göndermiyor' şeklinde sunulması mevcut gerçekle bağdaşmamaktadır" açıklamasında bulundu.
Bakanlıktan, son günlerde bazı basın yayın organlarında haber olarak yer alan 7 aylık kalp hastası Nisa Özçelik isimli bebek ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.
Bebeğin "Fallot Tetralojisi" (Trunkus Arteriozus tip 4, Pulmoner Atrezili, Akciğerlerde bronşiolitis obliterans) hastalığı ile dünyaya geldiği belirtilen açıklamada, ailesine Allah'tan acil şifalar dileğinde bulunuldu.
Hastalığının seyri ve ailenin içinde bulunduğu duruma ilişkin yapılan haber ve yorumların halkı yanlış yönlendirdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Hasta bebeğimiz, henüz 18 günlük iken “Fallot Tetralojisi tanısı almıştır. Hastanın şu anki mevcut akciğer ve kardiyak patolojileri nedeniyle operasyon riski oldukça yüksektir. Aile bebeğin ameliyat edilmesi halinde ortaya çıkacak riski kabul etmemiştir. Aile ameliyatın yurtdışında yapılmasını istemekle birlikte bu ameliyatın yurtdışında risksiz yapılacağına dair herhangi bir ifade ya da garanti mevcut değildir. Bu ameliyatlar ülkemizde de aynı risk oranları ile yapılabilmektedir.
Ülkemiz sağlık alanında ve tıbbi uygulamalar konusunda oldukça gelişmiştir. Kalp ameliyatları da dahil pek çok hastanın yurt dışından ülkemize sağlık için geldiği bir konumdadır. Nadiren de olsa gerçekten ülkemizde yapılmayan tıbbi girişimler için vatandaşlarımız tüm maliyetleri SGK tarafından karşılanmak suretiyle yurtdışına gönderilmektedir."
Açıklamada, bu konuda basına yansıyan pek çok örnek olduğu ifade edilerek, "Hastanın yurt dışında tedavi gerekliliği ülkemizdeki konunun uzmanları tarafından teyit edildiği sürece dünyanın neresinde, ne kadar paraya mal olursa olsun vatandaşlarımız tedavi olacakları ülkeye/hastaneye gönderilmektedir" bilgisine yer verildi.
Nisa bebek için de başka vatandaşlar için de herhangi bir şeyden kaçınılmadığını veya bundan sonra da kaçınılmayacağı vurgulanan açıklamada, "Ancak bir hastalığın tedavisinin Türkiye sınırları içinde yapılamayacağı kararının sadece aile veya bir uzman görüşü değil, konunun uzmanlarının ortak görüşü ile verilmesi gerektiği tartışılmazdır. Ayrıca hasta bebeğimizin mevcut tıbbi durumu nedeni ile yoğun bakımdan çıkarılmayacağı yönündeki uzmanların kararının 'Sağlık Bakanlığı kendi paramız ile de olsa yurtdışına göndermiyor' şeklinde sunulması mevcut gerçekle bağdaşmamaktadır" ifadesine yer verildi.