Nisan ayı ihracat rakamları

Ekonomi Bakanı Elitaş:- "(İhracat) Bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan ayağımızı çekiyoruz ama bizim varacağımız hedef belli. Bu yolda var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz"- "Günümüz küresel ekonomisinde sermaye ve üretim değil büyüme kıtlığı y

ANTALYA (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ihracat rakamlarıyla ilgili, "Bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan ayağımızı çekiyoruz ama bizim varacağımız hedef belli. Bu yolda var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) nisan ayı ihracat rakamları EXPO 2016 Antalya sergi alanında bulunan amfi tiyatroda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, konuşmasına bugün Gaziantep'te meydana gelen terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Gaziantep'teki terör saldırısının son olmasını dileyen Elitaş, "Umuyorum ve diliyorum ki bundan sonraki süreçte inşallah Türkiye artık terörle değil, başarılarıyla anılır, bulunduğu coğrafyada en etkin, en istikrarlı ülke olma yolundaki iddiasını aynı şekilde devam ettirir." diye konuştu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü de kutlayan Elitaş, ihracat ailesinin en önemli fertlerinin, emeğini, alın terini ortaya koyan fedakar işçiler olduğunu söyledi. Elitaş, "Türk işçileri kah Ortadoğu'nun çöllerinde inşaat projelerinde, kah sanayi şehirlerimizde fabrikalarda, kah tarlalarda alın teri ile ekonomimizi büyüten asil emekçilerdir. Bu vesile ile fedakar, vefakar işçilerimizin bayramını en kalbi duygularla kutluyorum." açıklamasında bulundu.

- Düşüşün derinlemesine irdelenmesi gerekiyor

TİM tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Elitaş, "İhracatta artış var, düşüş de var. Artışı nasıl sahipleniyorsak düşüşle ilgili meseleleri de değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte atacağımız adımlara öncülük etmek adına derinlemesine irdelemek gerektiğini ifade etmek istiyorum." dedi.

İhracatın bir maraton olduğunu ifade eden Elitaş, üretimin planlanması, üretim, üretilen malın pazarlanması gibi birçok durağı olan bir yol hikayesi olduğunu, bu yolculukta yolun engelsiz olması, yol arkadaşlarının ve kullanılan araçların uygun olmasının başarıyı getireceğini dile getirdi.

2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisinin en başarılı yolculuğunun ihracat olduğunu ifade eden Elitaş, 36 milyar dolarlardan 144 milyar dolara ulaşan ihracatın, ülke ekonomisi, istihdam ve büyümenin en önemli yapı taşlarından biri haline geldiğini söyledi.

- "İhracat sadece bir istatistik değildir"

İhracat sadece bir istatistik rakamı olmadığını, ihracatın milletin kalkınma hamlesi ve gelişme heyecanı olduğunu ifade eden Elitaş, "İnsanımız dünyanın en iyi şartlarında yaşamayı hak ediyor. İşte bu muasır milletler seviyesi de dünya pazarlarını adeta fetheden ihracatçılarla mümkündür. İşte bu nedenle ihracat bir istatistik meselesi değil, bir kalkınma ve gelişme meselesidir." dedi.

İhracatın artırılması için devlet ve özel sektörün birlikte çalıştığını vurgulayan Elitaş, ilerledikleri yolun tümsekleri olan, çukurları olan bir yol olduğunu ve bu yolda bazen istedikleri hızla gidemediklerini bildirdi. Elitaş, "Bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan ayağımızı çekiyoruz ama bizim varacağımız hedef belli. Bu yolda var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Dünya ekonomisinin bir duraksama içerisinde bulunduğunu, bunda petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüş, siyasi krizler gibi küresel gelişmelerin yanı sıra yapısal sorunların da etkisi bulunduğunu anlatan Elitaş, şöyle devam etti:

"Günümüz küresel ekonomisinde sermaye ve üretim değil büyüme kıtlığı yaşanıyor. Türkiye ekonomisi ise, zor küresel ve bölgesel koşullarda, oldukça iyi bir performans sergiliyor. Geçtiğimiz günlerde ülkemizin 2015 yılı büyüme verisi açıklandı. 2015 yılında Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan yüzde 4'lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise gerçekten çok önemli bir büyüme performansı sergiledik ve yüzde 5,7 büyüdük. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir büyüme trendini sürdürdü. 2015 itibariyle 23 AB ülkesinden daha hızlı büyüdük."

Geçen hafta açıklanan kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksinde geçen yıla göre artış olduğunu, daha önce açıklanan şubat ayı sanayi üretim endeksinde de artış kaydedildiğini anımsatan Elitaş, "Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimleri de göz önünde bulundurulduğunda reel sektörde işlerin iyi gittiği ve büyüme rakamlarının olumlu yönde etkileneceğini söyleyebiliriz." dedi.

Küresel ekonomideki zayıf görünüm, çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle geçen yıl ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8,7 gerilediğini anımsatan Elitaş, 2015'te küresel ticaretin ise yüzde 13,5 daraldığına dikkati çekti. Elitaş, Türkiye'nin ihracat daralmasının küresel daralmadan daha az olduğunu vurguladı.

- Hedef yakalanacak

2016 şubat ve mart aylarıyla birlikte ihracatta bir toparlanma sürecine girildiğini, TÜİK'in cuma günü açıkladığı verilere göre mart ayında ihracatın yüzde 2,3 arttığını belirten Elitaş, şöyle devam etti:

"İlk çeyrekte ithalatımızın yüzde 10,6 düşüşü ile birlikte (46,8 milyar dolar) dış ticaret açığımız yüzde 21,1 düştü. Bu çok olumlu bir gelişme ve bu eğilimin yıl boyu devam etmesini bekliyoruz. Yine ilk çeyrekte ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 74,3'e yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 70,8 olarak gerçekleşmişti. İnşallah bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek OVP'de yer alan 155,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız. "

- Antalya'nın ihracatı

Antalya'dan gerçekleştirilen ihracatı değerlendiren Bakan Elitaş, kentte 2002 yılında 166 milyon dolar düzeyinde olan ihracatın geçen yıl 943 milyon dolar seviyelerine kadar çıktığını dile getirdi.

Bakan Elitaş, Antalya'da 2002 yılında toplamda 422 ihracatçı ile 95 ülke ve gümrük bölgesine ihracat gerçekleştirilirken, 2015 yılında bin 134 ihracatçıyla 158 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapılır hale geldiğine dikkati çekti.

İleri teknoloji ürünlerin ihracatının önemine de değinen Bakan Elitaş, Türkiye'nin orta vadeli ufkunda en az yüzde 15 oranında ileri teknoloji ürün ihracatı yapmak olduğunu bildirdi.

Bu amaca odaklanarak, kamu-özel sektör ve üniversite işbirliğinde katma değeri yüksek, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya öncelik veren politikaların geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Elitaş, bakanlık olarak bu konuda üzerlerine düşeni eksiksiz yerine getireceklerini sözlerine ekledi.

AA

Ekonomi Haberleri

Sahte Dolar Krizi İhracatçıları Zor Duruma Soktu
Türkiye'de sahte dolar alarmı: Peş peşe açıklamalar
Alesayi Holding'den Kutsal Şehir Mekke'de Lüks Konaklama Projesi
Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25