Noterlik İle İlgili Yeni Düzenlemeler Meclis’ten Geçti

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanunla noterlik ve avukatlık stajıyla ilgili birçok önemli düzenleme yasalaştı.

Avukatlık Stajına Engeller Kaldırıldı

Noterlik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeye göre, avukatlık stajını fiilen engellemediği sürece sigortalı olarak başka bir işte çalışma, avukatlık stajını yapmaya engel teşkil etmeyecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar, mahkemelerde staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak staj yapabilecek.

Noterlik Ücret Tarifesi Düzenlemesi

Kanuna göre, noterliklerde tatil günleri ve saatlerinde çalışma usul ve esasları yeniden düzenlendi. Ayrıca, noterlik ücret tarifesinin her yıl mart ayında değil, ocak ayı başında belirleneceği açıklandı. Noterlerde yapılan işlemler ve düzenlenen belgeler için gereken tüm ücretlerin nakit veya kredi kartı gibi farklı ödeme yöntemleriyle alınabileceği belirtildi.

Trafik Kayıt Sorguları İçin Ücret Belirlendi

Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin paylaşılması konusunda da yeni düzenlemeler getirildi. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında kişi ve kurumlarla paylaşılan veriler için Türkiye Noterler Birliği tarafından yapılan her sorgu veya dönen kayıt başına 2 lira işlem katılım payı alınacak.

Noterlik İşlemlerinde Güvenli Elektronik İmza Zorunluluğu

Kanunla birlikte noterlik işlemlerinde dijitalleşme yönünde adımlar atıldı. El yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemine kaydedilecek. Bu düzenleme, noterlik işlemlerinde güvenliği artırmayı ve bürokrasiyi azaltmayı amaçlıyor.

Nüfus Sicilinde Ad Değişikliği Kolaylaştı

Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ad değişiklikleri artık nüfus siciline kayıt edilecek ve Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında duyurulacak. Boşanma davası reddedilen ve ortak hayatı kuramayan çiftler, daha önce üç yıl beklemek zorundayken, artık bir yıl içinde yeniden dava açabilecekler.

Çocuk İzlem Merkezleri İçin Yeni Düzenleme

Kanunla birlikte devlet üniversitelerine Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisi verildi. Çocuk haklarının korunması ve izleme faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesi adına üniversitelerin ÇİM kurabilmesi, çocukların haklarını koruma açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma
Özgür Özel: AK Partili belediyeler de denetlensin
Atış eğitimi alanında yaralanan Polis Memuru Yiğit Can Yiğit şehit oldu
Sağlık Bakanlığından 'sahte doktora' suç duyurusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet hizmet bekliyor, eğlence değil