"Nuh'un Gemisi belgeselini 22 yılda tamamladım"

Yönetmen Sertesen: - "Önce o bölgede Nuh'un gemisini gördüm. Ondan sonra 'mutlaka bununla ilgili bir şey yapacağım' dedim. Bunu kimin keşfettiğini araştırdım ve sonra hikayesinin peşine düştüm. Yaklaşık 10 senemi aldı bu"- "Walt Disney, o yıllarda Doğu Be

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK -Yönetmen Mehmet Cem Sertesen'in "Nuh'un Gemisi" isimli filmi, Türkiye prömiyerini "9. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri"nde yaptı.

Ulusal Profesyonel Kategoride yer alan filmiyle beğeni kazanan Sertesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mimarlık eğitimi aldığını, ancak görüntü yönetmeni olan babasından dolayı sinema sektörüne girdiğini belirterek, "Babamın asistanlığını yaptım. Sinema kökenliyim. Yaklaşık 30 senedir televizyonlarda kamera bölümlerinin şefliği, görüntü yönetmenliği, görsel yönetmenlik yapmaktayım. Kanalların her biriminde görev yaptım." dedi.

Sertesen, İlhan Durupınar'ın 1959'da Doğubayazıt'ta keşfettiği ve Nuh'un Gemisi olduğu iddia edilen oluşumu ele aldığı filmin 22 yıllık bir çalışmanın eseri olduğunu dile getirerek, "Önce o bölgede Nuh'un gemisini gördüm. Ondan sonra 'mutlaka bununla ilgili bir şey yapacağım' dedim. Bunu kimin keşfettiğini araştırdım ve sonra hikayesinin peşine düştüm. Yaklaşık 10 senemi aldı bu. Her gün onunla yatıp kalkmadım ama başladığım zamanlarda Google'a girip bir şey sorma imkanı yoktu. Sonunda Nuh'un gemisini bulan ve fotoğraflarını çekip dünyaya tanıtan kişileri buldum. Çok zor insanlardı. Biri emekli subaydı, diğeri ise Ara Güler'di. Bu iki önemli insandan hikayeyi aldım ve filmimde de bu hikayeyi aktardım." diye konuştu.

Yaptığı röportajlar sırasında Türk insanının pek bilmediği bir gerçek olan ve Walt Disney'in Durupınar'a yazdığı mektubunu öğrendiğini dile getiren Sertesen, şu bilgileri verdi:

"Film, 10 sene de o yüzden gecikti, ben nasıl değerlendireceğim bu altından da değerli madeni diye. 1960'ta Walt Disney'in, Türkiye'ye yatırım yapmak için kendini parçaladığını biliyor mu Türkiye? Bilmiyor. Walt Disney, o yıllarda Doğu Beyazıt'a oteller, yollar ve havaalanı yapmak için hükümetle temasa geçmek istedi. (Nuh'un gemisini) Keşfeden harita mühendisi İlhan Durupınar'ın aracı olmasını istiyordu. Fakat İlhan Durupınar bir askerdi ve böyle bir şeye giremezdi. Türkiye de çok sıkıntılı günler yaşıyor, ilk ihtilalle tanışıyordu. Belki bu olaydan ve mektuptan birkaç ay sonra bir başbakan ve iki bakan asılacaktı. Türkiyenin içi yangın yeriydi ve bununla uğraşacak kimse yoktu. Walt Disney'in hayalleri de bitti."

- "İyi ki yapmışım"

Mehmet Cem Sertesen, bu mektubun yalnızca Durupınar ve ailesi tarafından bilindiğinin altını çizerek, "Bu, İlhan Durupınar'ın ailesinde kalacak bir hikayeydi. Sekiz kişi biliyordu. Çocukları, torunları ve kendisi. Durupınar, 23 Nisan'da maalesef vefat etti." ifadelerini kullandı.

Belgeselde, ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in Türkiye için önemli tespitlerinin olduğunu kaydeden Sertesen, Güler'in, Nuh'un gemisi olduğu sanılan oluşumun renkli fotoğrafını çekme hikayesine de yer verdiğini aktardı.

Yönetmen Sertesen, filmin daha önce başka bir yerde gösterilmediğini ve TRT Belgesel Ödüllerinde ilk gösteriminin yapıldığını söyleyerek, "22 yıl uğraştım. Bitirdikten sonra 9. TRT Belgesel Ödülleri'ne yarışmaya yolladım. Bu kadar meşakkatli olduğunu bilmiyordum. 'Ne yaptın Cem' dedim kendi kendime. İyi ki yapmışım. En iyi 10 arasında finale kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Belgesel gösterimleri, 14 Mayıs akşamına kadar, 7 salonda devam ederken, 15 Mayıs’ta, belgesel alanında uluslararası üne sahip konuşmacıların katıldığı sunumlar ve atölye çalışmaları yapılacak.

9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 15 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek ödül töreni ve gala programıyla sona erecek.

AA

Gündem Haberleri

Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı
Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti
İZENERJİ ve İZELMAN çalışanları iş bıraktı
Tüm Niğde bu konsere aktı
Gülen’in ölümünün ardından koltuk savaşı başladı