Türkiye’de Obezite (Şişmanlık) görülme sıklığının hızla arttığına dikkat çeken Numune Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Halit Karaca, “Ülkemizde maalesef obezite görülme sıklığı alarm verici seviyelere ulaşmıştır. Obezite sıklığı kentsel alanda kırsal alana göre daha fazladır” dedi.
Obezite’nin tedavi edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Karaca, “Obezite, küresel boyutta bir halk sağlığı problemidir. Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi çeşitli etmenler en önemli obezite nedeni olarak kabul edilmektedir” dedi.
Obezite’nin yalnızca yetişkin kadın ve erkekleri değil toplumun her kesimini tehdit eden bir problem olduğunun da altını çizen Karaca, “Obezite yetişkinlerin yanı sıra çocukları ve gençleri de tehdit etmektedir. Obezite, yaşamın ilk günlerinden itibaren mücadele edilmesi gereken bir sorundur. Zira, yapılan çalışmalarda obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenemeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda görüldüğü tespit edilmiştir” diye konuştu.
“Obezitenin tedavisinde koruyucu sağlık uygulamaları önem taşımaktadır” diyen Karaca, “ Bireylere daha hayatın başından doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması ve sürdürülmesi obezite açısından hayati önem taşımaktadır. Diyet mutlaka bir diyetisyen tarafından hazırlanmalı ve yeterli beslenmeyi sağlayacak şekilde olmalıdır. Her gün yapılan fiziksel aktivite de obezite oluşumunu engellemektedir” dedi.
Obezite’nin tedavisi konusunda son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın önemli çalışmaları olduğunu da belirten Karaca, “ Obezite konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Obezite Mücadele Hareketi ve Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı bu kapsamda bakanlığımız tarafından planlanmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.