Son yıllarda obruk oluşumunun Karapınar’da artığına şahit oluyoruz. Bu obruk nedir? Obruğun oluşumu daha önceden bilinemez mi? Obruk yerleşim yerinde meydana gelse ne olur? Diye birçoğumuzun kafasına takılan sorular bunlar.
Uzmanlar obruk oluşumunu, “Yeraltı suyu, yerin altında akifer denilen boşluklarda hareket ederken, eriyebilir özellikteki kayaçların içten içe erimesine neden olmaktadır. Mağaraların oluştuğu gibi yerin iç tabakalarında irili ufaklı, dar veya geniş boşluklar oluşmaktadır. Yeraltı suyunun eritmesi sürerken kayaçlardaki kılcal açıklıklar da zamanla genişler, büyür. Bazen oluşan bu boşluklar yüzlerce metreleri aşar, belirli bir zaman sonra boşluk ile yeryüzü arasındaki tabaka kütlesinin ağırlığı önem kazanır. Eğer yeraltında oluşan boşluk, üzerindeki bu yükü kaldıramayacak boyuta ulaşırsa, boşluğun tavan kısmı çöker ve obruk oluşur” şeklinde açıklıyor.
Düşündüğümüzde obrukların oluşması yerleşim yerleri için büyük tehlike. Ancak işin turizm yönünü ile karşımıza avantaj olarak çıkabilir. Dünyada insanlar denizden, gölden ve herkes tarafından biline yerlerden doyuma ulaşmış kaanitindeyim. Bu yerler Jeomiras alternatif bir turizm alanları olarak değerlendirilebilir.
Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, obruklara daha çok bilim adamları ile öğrencilerin geldiğine dikkat çekti.
Obruklar tarım alanları daralttığı gibi korkuda yaratıyor. Birçok obruğun özel şahıslara ait tarla içerisinde meydana gelmesi de korku ve endişe yaratmıyor değil.
Karapınar da meraların değerlendirilmesi bu anlamda çok mantıklı diye düşünüyorum. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra meraların tarım arazisi için dağıtımı yapılamaz mı diye aklıma bir soru geliyor.
Son 1 yılda içersinde ilçenin hem güneyinde hem de kuzeyinde 7 adet obruğun oluşması Karapınar’a ne oluyor sorunsuda beraberinde getiriyor. Vatandaş, acaba ilçe merkezinde de obruk oluşur mu kaygısının taşıyor.
Bu kaygıların sona ermesi için ise Karapınar’ın çok geniş kapsamlı araştırılmalı ve riskli bölgelerin tespit edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
MHP DE GÖREV DEĞİŞİMİ
Yaklaşık 6 yıldır ilçe başkanlığını yürüten MHP ilçe başkanlığı görevini yürüten Hakkı Aktürk görevini Abdullah Yarımoğlu’na teslim etti.
Birçok yerel ve genel seçin atlatan başkan Aktürk’ü eleştirenler olduğu kadar alkışlayanlarda oldu.
Görev değişimlerinin sıkça yaşandığı ve sonunda kırgınlıkların yaşandığı MHP de bundan sonra neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz. İnanıyorum ki ülkücü camia birlik ve beraberliğini muhafaza edecektir. İçerde MHP dışarıda başka görüntüdeki insanların bu partiye ne kadar zarar verdiğini çok iyi biliyorum.
Yılardır gururla” ülkücüyüm” dediğim bu partinin samimi, doğru ve dürüst insanlarla ilerleyeceğine eminim.
Bundan sonra kenetlenmiş bir MHP görmek arzu ediyoruz. Kişisel çıkar, kırgınlıkların yaşanmadığı bilgi ve fikri ile örnek insanın yuvası olan “ ülkücü” camia bundan sonra daha da güçlenir.
Hakkı Aktürk ve ekibine yaptığı başarılı hizmetlerden dolayı teşekkür ederken yeni başkan Abdullah Yarımoğlu ve yönetim kuruluna da başarılar diliyorum.